Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#582 V Praze se ve 3Q 2022 prodalo o 42,1 % méně bytů oproti 3Q 2021

24. října 2022 (17:30) - Praha - Nové byty

V Praze se ve třetím čtvrtletí prodalo 550 nových bytů, tedy o 42,1 % méně oproti předchozímu čtvrtletí. Od začátku roku se prodalo zatím 2 550 bytů, což je výrazně méně než za stejnou dobu v loňském roce. Velký meziroční rozdíl v prodejích je daný i vysokou srovnávací základnou, protože loňský rok byl se 7 450 prodanými byty rekordní. Oproti dlouhodobému průměru se jedná o zhruba třetinový pokles. Vyplývá to ze společné analýzy společností Trigema, Central Group, Skanska a Flat Zone.

Prodeje klesly hlavně z důvodu výrazně méně dostupných hypoték, které jsou zhruba třikrát dražší než před rokem, a také velké nejistoty ohledně budoucího ekonomického vývoje. Poptávka po novém bydlení je stále vysoká, za současné situace ale dochází k odkládání kupního rozhodnutí na dobu, kdy se situace opět stabilizuje a klesnou úrokové sazby. Mírné oživení prodejů by mělo přijít na jaře příštího roku po překonání zimy a vyrovnání se současným šokem. Výraznější oživení trhu ale přijde až s návratem úrokových sazeb ke 3 %, k čemuž by mohlo dojít v roce 2024. Do té doby bude trh stagnovat a prodeje se budou nejspíše pohybovat jen okolo 3 500–4 000 prodaných bytů za rok.

„Pokles prodejů téměř zcela kopíruje křivku poklesu hypoték. Trh se skutečně zastavil, ale je to zastavení dočasné. Lidé, kteří mají hotovost, v tuto chvíli logicky vyčkávají, nicméně poté budou hledat bezpečnou investici, kam úspory uložit, aby nebyly znehodnoceny inflací. A jak nám ukazuje historie – jednou z nejbezpečnějších komodit stále zůstává nemovitost, kdy ceny bytů kontinuálně už 20 let rostou,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Kvartální vývoj prodejů nových bytů v Praze 2011–2022

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!