Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Hypotéky jedou na plný plyn, na koho však nezbyde?

Hypotéky jedou na plný plyn, na koho však nezbyde?

hypoasistent.cz/, 23. dubna 2021 (11:45)

Realitní trh se s příchodem korony nezastavil a zahraniční investory rychle nahradili investoři čeští. Investice do nemovitostí je letos velmi populární a kdo mohl, začal uvažovat o zlepšení kvality svého bydlení či o pořízení chaty nebo chalupy. Ceny nemovitostí...

Pandemie trhá rekordy

Realitní trh se s příchodem korony nezastavil a zahraniční investory rychle nahradili investoři čeští. Investice do nemovitostí je letos velmi populární a kdo mohl, začal uvažovat o zlepšení kvality svého bydlení či o pořízení chaty nebo chalupy. Ceny nemovitostí pokračují v růstu a hypoteční trh lámal rekordy loni i v prvním kvartálu letošního roku. Banky v roce 2020 poskytly přes 250 miliard hypoték a překonaly tak dosavadní vítězný rok 2017, kdy objem hypoték dosáhl o necelých 30 miliard méně.

Úrokové sazby klesly na historické hodnoty a na konci roku dostaly průměrnou sazbu pod dvě procenta. Vzhledem k vyšší inflaci tak klienti vrací bankám v reálné hodnotě peněz méně, než si půjčují. Nízké sazby udělaly hypotéky atraktivnější a na hypotéku dosáhne více lidí i s nižším příjmem.

ČNB v rámci podpory ekonomiky uvolnila pravidla pro poskytování hypoték a banky zmírnily podmínky pro potřebnou výši prokazovaného příjmu. „Rozdíly mezi jednotlivými bankami se zvýraznily. Způsob počítání příjmu a požadavky na jeho charakter hrají v letošním roce ještě větší roli. A to nejen u podnikatelů,“ říká Ing. Pavel Bultas z makléřské společnosti HYPOASISTENT. Od ledna navíc došlo ke zrušení superhrubé mzdy a čistá mzda zaměstnanců se zvýšila. V roce 2021 díky tomu dosáhnou žadatelé na výrazně vyšší hypotéky , než tomu bylo ještě začátkem loňského roku.

Znevýhodněné obory

Dobré zprávy ale nejsou v letošním roce pro každého. Banky jsou opatrnější na charakter příjmu. Pokud žadatel pracuje v některém z postižených oborů jako je cestovní ruch, gastronomie, letecký či automobilový průmysl, bude mít v mnoha bankách dveře k hypotéce minimálně v prvním pololetí zavřené. Různé banky jsou ale na charakter příjmu různě přísné. Omezenější přístup k hypotéce mají také cizinci a klienti s příjmem ze zahraničí, protože i v tomto segmentu část bank zpřísnila podmínky. Ochota bank schvalovat výjimky na jaře ještě více klesla.

Kdo se chystá pořídit si luxusnější nemovitost , měl by si v letošním roce připravit větší podíl vlastních zdrojů. Některé banky již otevřeně upozorňují, že budou opatrněji přistupovat ke stanovení odhadních cen nemovitostí, které přijmou do zástavy. Nižší odhadní hodnoty zvýší nároky na část peněz, které bude potřeba hradit z vlastních úspor.

Výhled hypotečního úvěrování

...bude pravděpodobně brzy ovlivněn novelou zákona o České národní bance, která už je téměř na spadnutí. Ta nejspíše přinese centrální bance nové pravomoci. A pokud se ekonomika rozjede, ČNB může přistoupit ke zvýšení základních úrokových sazeb, k čemuž by podle očekávání mohlo dojít již ve druhé polovině roku. Vyloučené není ani opětovné utahování pravidel. Minimálně v první polovině roku se ale žadatelé mohou těšit na opravdu krásné hypotéky - jen doba schvalování bude kvůli přetíženým kapacitám delší, než bývalo zvykem.

Článek nám poskytli naši kolegové z HYPOASISTENT

www.hypoasistent.cz

Čtěte také:

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!