Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Co je energetická náročnost budovy, kdy ji potřebujete a jak ji zjistit?

Co je energetická náročnost budovy, kdy ji potřebujete a jak ji zjistit?

Keller Williams, 27. května 2022 (17:30)

Energetická náročnost budovy je přibližným ukazatelem toho, na kolik ročně vyjde její provoz. Jak energetickou náročnost zjistit a co všechno byste měli vědět?

Co je PENB?

Ukazatelem energetické náročnosti budovy je tzv. štítek PENB neboli Průkaz energetické náročnosti budovy. Tento průkaz platí deset let a potřebujete ho nejen při nové stavbě, ale také při rekonstrukci, pronájmu nebo prodeji nemovitosti (nebo její části – budete ho tak potřebovat i v případě, že prodáváte byt nebo část rodinného domu).

Hodnocení PENB

Hodnoty energetické náročnosti určují písmena od A (mimořádně úsporná) po G (mimořádně nehospodárná).

Podle výsledku můžete orientačně zjistit, na kolik vyjde roční provoz budovy. Vzhledem k systému hodnocení se však skutečně jedná pouze o odhad a nevyplatí se na něj příliš spoléhat. Mimořádně nehospodárné budovy navíc mohou být označené takové, které posudek nemají a pro majitele je jednodušší zařadit budovu do nejnehospodárnější kategorie.

Podle čeho se energetická náročnost vypočítává?

Faktorů, podle kterých energetický specialista určí náročnost budovy je několik. Patří mezi ně například typ nemovitosti a její účel, ale také tvar a velikost objektu, stejně jako vlastnosti stavební konstrukce, způsob vytápění atd.

Pokud potřebujete zjistit energetickou náročnost své budovy, budete potřebovat následující dokumenty:

  • vizualizaci domu ze všech stran, včetně řezu domu,
  • půdorys celé nemovitosti,
  • technickou zprávu o konstrukci,
  • popis vytápění, systémů na ohřev vody, chlazení, větrání atd.

Tyto údaje je většinou možné získat na stavebním úřadu. Případě je může energetický specialista obstarat sám, tím se však celý proces prodlouží a hlavně prodraží.

Kolik stojí vystavení PENB?

Pokud máte veškerou dokumentaci a Průkaz energetické náročnosti budovy vám stačí vypracovaný během týdne, připravte se na cenu kolem 3000 až 8000 korun v závislosti na typu nemovitosti.

PENB nebudete potřebovat při prodeji rekreačních objektů. Netýká se ani náboženských budov, průmyslová a zemědělská stavení se spotřebou do 194,46 MWh za rok a nemovitosti s energeticky vztažnou plochou do 50 metrů čtverečních.

Článek pro Vás připravila společnost Keller Williams: https://kwcz.cz/

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!