Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Nájemní bydlení v ČR - Přehled 2Q 2022

Nájemní bydlení v ČR - Přehled 2Q 2022

flatzone.cz, 27. června 2022 (13:30)

Válka na Ukrajině, úrokové sazby, vysoké ceny nemovitostí - jak se tyto faktory propisují do segmentu pronájmů? Pohled na data jsme poskytli do živého vysílání CNN Prima News, otázky a odpovědi jsme přepsali do tohoto článku.

Nabídka vs. Poptávka

Jak se změnil v posledních měsících zájem o nájemní bydlení? Stoupá počet lidí, kteří hledají pronájem? A liší se zájem v jednotlivých krajích?

Zájem o byty na pronájem stoupá po celé republice. Je to zřetelně vidět z počtu bytů v nabídce – meziroční změna nabídky ve všech českých regionálních městech po celé ČR je aktuálně více než 50 % směrem dolů – je to opravdu velký výkyv.

Největší poptávka je v Praze, v Brně a v jiných větších regionálních městech typu Plzeň, Pardubice, Olomouc, Karlovy Vary nebo Jihlava – zde nabídka bytů na pronájem klesla o cca 30-50 % za poslední rok. Nicméně v některých městech pozorujeme dokonce opačný trend jako např. v Ostravě, kde jsou velká bytová portfolia vlastněna velkým investorem a v posledních několika měsících nabídka stoupla až o 30 %.

Největší propad nabídky sledujeme od konce února do konce dubna, procentuálně nejvyšší pokles nabídky byl v Karlových Varech a v Plzni, ale v absolutních číslech nejvíce bytů ubylo v Praze a v Brně. Zajímavé je, že v posledním měsíci se nabídka zotavila o zhruba 10 %, ale čas ukáže, zda se jedná o krátkodobý výkyv nebo zda nabídka bude stále dlouhodobě klesat.

Jaké důvody jsou za nárůstem zájmu o nájemní bydlení?

Největším faktorem v posledních třech měsících je samozřejmě válka na Ukrajině. Přišly k nám statisíce uprchlíků, kteří někde potřebují bydlet a byty k pronájmu jsou samozřejmě přirozená volba, nicméně to není ten jediný faktor.

Z dlouhodobějšího hlediska se zvyšuje zájem o nájemní bydlení kvůli tomu, že lidé buď nemají jinou alternativu nebo se jim pronájem aktuálně nejvíce vyplatí. Ceny nemovitostí jsou např. v Praze už na hranici 150 000 Kč za m2 za novostavbu a téměř 130 000 Kč za m2 staršího bytu, což už je na koupi nemovitostí velmi vysoká cenová relace. K tomu hrají velkou roli i úrokové sazby, které jsou aktuálně na 5,75 % (k 22.6. dokonce 7 %), to bude mít i velký vliv na hypotéky, které se neustále zdražují. Takže zatímco před rokem byla splátka hypotéky na podobné úrovni jako cena za pronájem, dnes by byla dvakrát dražší. A na to už střední segment většinou prostě nemá, takže logická alternativa je přesunout se do pronájmu a s rozhodnutím o koupi bydlení počkat několik let, než se situace opět stabilizuje, no a nebo střední střída v pronájmu prostě zůstane, protože nebude mít jinou alternativu.

Ceny

Se zvýšením zájmu o nájemní bydlení – stoupají i ceny pronájmu? Případně o kolik vzrostly ceny pronájmu a jak se liší v závislosti na tom, v jakém kraji byt je nebo o jaký typ bytu se jedná?

Ceny pronájmů rostou, bavíme se na území celé ČR o průměrném růstu zhruba 10 – 15 % za poslední rok. Nejvíce ceny rostou v Praze, kde ceny byly před covidem na úrovni 360 Kč za m2, v době covidu klesly až na 308 Kč za m2 (což je skoro 20 % pokles) a nyní jsou ceny dokonce vyšší než před covidem – aktuálně to je 378 Kč na m2 a roční růst o 20 %.

V ostatních městech tento trend až tak vidět není, nicméně ceny za pronájem za poslední rok vzrostly o více než 10 % v Brně, Hradci Králové, Karlových Varech a v Liberci. Nejmenší růst cen pozorujeme v Pradubicích, jsou to aktuálně meziročně 3 %. Aktuálně nejnižší pronájem na m2 najdete v Ústeckém kraji – je to zhruba 175 Kč za m2, což je zhruba 2x méně než v Praze.

Podívejte se také:

Projekty s online rezervací

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!