Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Výpis z katastru nemovitostí - nahlížení online

flatzone.cz, 22. listopadu 2023 (15:17)

Jak správně nahlížet do katastru nemovitostí? Jaké informace je možné si zde vyhledat? Vše, co potřebujete vědět zjistíte v tomto článku.

Katastr nemovitostí je soubor informací o všech nemovitostech v České republice. Tyto informace slouží k ochraně práv k nemovitostem, pro daňové účely, k ochraně životního prostředí a kulturních památek, pro rozvoj území, k oceňování nemovitostí, pro účely vědecké, hospodářské a statistické a pro tvorbu dalších informačních systémů. Nahlížení do výpisu je veřejně přístupné a bezplatné.

Výpis z katastru nemovitostí - nahlížení online. Zjistěte na Flat Zone

 

K jakým informacím se mohu dostat v katastru nemovitostí?

Katastr nemovitostí zahrnuje informace o všech nemovitostech v České republice, podrobný popis a exaktní určení jejich polohy a geometrických charakteristik. Tuto evidenci dále doplňují záznamy o vlastnických právech a jiných právních vztazích týkajících se těchto nemovitostí.

K jakým informacím se naopak nedostanu v katastru nemovitostí?

V katastru nemovitostí nedohledáte informace o bytech v družstevním vlastnictví, jelikož vlastníkem je právnická osoba - bytové družstvo. Dále zde nenajdete, zda je nemovitost předmětem smlouvy o předkupním právu nebo zda má vlastník omezení svéprávnosti, což může zapříčinit neplatnost převodu vlastnického práva.

 

Jaké stavby se zapisují do katastru nemovitostí?

Do katastru nemovitostí se evidují:

  • parcely (pozemky)
  • stavby (které nejsou součástí pozemku)
  • jednotky (byty a nebytové prostory)
  • práva stavby

Jaké stavby se zapisují do katastru nemovitostí? Zjistíte na Flat Zone.

 

Jak získat výpis z katastru nemovitostí?

Výpis z katastru nemovitostí lze získat vícero způsoby:

  1. Online - Díky aplikaci Nahlížení do katastru najdete informace o všech nemovitostech pohodlně a odkudkoliv, zdarma a bez registrace. Tyto informace jsou ovšem pouze omezené. Více informací, jako třeba informace o vlastníkovi, lze získat po přihlášení např. pomocí bankovní identity. Je to skvělý nástroj, jak před nákupem nemovitosti zjistit, jestli se k nemovitosti neváže např. zástavní právo, ovšem podrobnosti zjistíte až z úplného výpisu. Ten lze získat a případně vytisknout také online skrze žádosti o dálkový přístup do katastru, ale v tomto případě už je nutné zaplacení poplatku.
  2. Na pobočkách Czech Pointu - Czech Pointy naleznete na poštách či některých úřadech. Výpis zde dostanete za poplatek na počkání.
  3. Na katastrálních úřadech - Výpis můžete za poplatek získat i na katastrálních úřadech.

Jak získat výpis z katastru nemovitostí? Zjistíte na Flat Zone.

 

Kolik stojí výpis z katastru nemovitostí?

  1. Online - Dálkový přístup do katastru je umožněn za poplatek 50 Kč. Cena listu vlastnictví je 50-100 Kč za měrnou jednotku (Měrnou jednotkou je parcela, stavba, bytová jednotka, nebytová jednotka.)
  2. Na pobočkách Czech Pointu - První strana stojí 100 Kč, každá další strana 40-50 Kč.
  3. Na katastrálních úřadech - Cena se pohybuje kolem 100 Kč za 20 měrných jednotek jednoho katastrálního území.
 

Jak hledat v katastru nemovitostí?

Hledání v katastru nemovitostí není nic složitého, zvládne to každý z pohodlý domova a je to bezplatné. Vyhledávat lze dvojím způsobem:

  1. Hledání na mapě - díky hledání na mapě můžete najít i takovou nemovitost, o které nemáte jiné informace než její polohu.
  2. Hledání podle adresy - při hledání nemovitosti podle adresy budete možná potřebovat najít katastrální území, které se může lišit od názvu části obce, který se uvádí na adrese. Lze ho jednoduše zjistit na webu Mapy.cz současně s celou adresou včetně čísla popisného i orientačního.
 

Částečný nebo úplný výpis?

Úplný výpis obsahuje veškeré informace o nemovitosti. Oproti tomu částečný výpis obsahuje pouze omezené informace a je vhodný pro případy, kdy prokazujete, že majitelem nemovitosti jste vy, např. při ohlašování stavby nebo prodeje nemovitosti.

 

Hledáte nové bydlení?

​​Pokud sháníte byt či dům na prodej nebo pronájem ve vašem okolí, využijte chytrý realitní vyhledávač Flat Zone a zobrazte si všechny aktuální nabídky, které pro vás každý den aktualizujeme. Hledání nového bydlení nebylo nikdy tak snadné.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone
 

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!