Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitostí?

flatzone.cz, 6. prosince 2023 (15:07)

Připravili jsme pro vás ucelené informace o placení daně z prodeje nemovitosti. Dozvíte se kdy daň platit musíte a kdy nikoliv, a kolik času na to máte.

Prodej nemovitosti představuje příjem, který je jako každý jiný příjem nutné zdanit v rámci daně z příjmu. Platí ho tedy prodávající (fyzická či právnická osoba), nikoliv kupující. Avšak existuje několik situací, kdy je prodejce od povinnosti platit daň osvobozen. Které případy vedou k osvobození od daně a kdy naopak nelze tuto povinnost obejít?

Osvobození od daně z příjmu z prodeje nemovitosti

Kdy jste osvobozeni od daně z prodeje nemovitostí?

  1. 5leté vlastnictví - daň nemusíte platit, jestliže jste nemovitost koupili do roku 2020 a vlastníte ji minimálně 5 let. V případě koupě nemovitosti od roku 2021, musíte pro osvobození od daně z prodeje nemovitosti vlastnit nemovitost aspoň 10 let.
  2. 2leté bydliště - jestliže jste měli v dané nemovitosti bydliště, zkracuje se potřebná doba vlastnictví na úlevu od daně na pouhé 2 roky.
  3. Družstevní byt - při převodu členských práv družstva se získaný příjem rovněž nedaní.
  4. Uspokojení bytové potřeby - daň z příjmu neplatíte také v případě, kdy do jednoho roku od prodeje využijete finanční obnos k uspokojení svých bytových potřeb.
  5. Prodej se ztrátou - od daně jste osvobozeni také jestliže prodáváte nemovitost se ztrátou. Tzn., že jste ji prodali za nižší částku, než jste ji kdysi pořídili.

Pokud se vás netýká žádný z vyjmenovaných případů, jste povinni příjem zdanit do konce března následujícího roku po prodeji. Daní se pouze částka odpovídající případnému kladnému rozdílu kupní a prodejní ceny nemovitostí. Do výdajů lze kromě původní kupní ceny nemovitosti zahrnout i vaše náklady spojené s prodejem nemovitosti.

Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitostí? Zjistíte na Flat Zone.

 

Kolik je daň z prodeje nemovitostí?

Pokud nejste od daně osvobozeni, je nutné podat daňové přiznání k dani z příjmu a tyto příjmy zdanit 15 %. 

Kolik je daň z prodeje nemovitostí? Zjistíte na Flat Zone.

Výpočet daně z prodeje nemovitostí

Jestliže jste tedy nemovitost kupovali např. za 5 milionů Kč, a nyní ji prodáváte za 5,4 milionu Kč, je nutné kladný rozdíl (v tomto případě 400 tisíc Kč) zdanit 15 %, což činí 60 tisíc Kč.

 

Daň z prodeje zděděné nemovitosti

Pokud zdědíte jakoukoliv nemovitost po přímém příbuzném nebo manželovi či manželce, který ji vlastnil po dobu 5 let (u nemovitostí nabytých od roku 2021 po dobu 10 let) nebo v ní bydlel po dobu 2 let, máte možnost uplatnit zákonnou výjimku při prodeji této nemovitosti, což vám umožní být osvobozeni od povinnosti platit daň z příjmu. Pokud tuto výjimku nesplňujete, musíte při prodeji danit. Jako pořizovací cenu uvedete částku uvedenou v rozhodnutí soudu o dědictví.

 

Jak vyplnit daňové přiznání?

Daň z prodeje nemovitosti je začleněna do celkové daně z příjmů fyzických osob. Pokud nenaplníte žádnou z výjimek zmíněných výše, je nezbytné zahrnout zisk z prodeje nemovitosti do daňového přiznání, které budete odevzdávat v následujícím roce spolu s příjmy ze zaměstnání, podnikání a dalších zdrojů příjmu. V Příloze 2 uvedete příjem z prodeje, který představuje prodejní cenu. Vaším výdajem je kupní cena, kterou jste sami uhradili při nákupu prodávané nemovitosti. Do nákladů můžete také zahrnout kromě pořizovací ceny i další položky spojené s prodejem, jako například provizi realitní kanceláře, poplatky za vyklízení nebo úklid nemovitosti.

 

Do kdy podat daňové přiznání?

Daňové přiznání je nutné podat do 2. dubna 2024 v papírové podobě. V případě, že přiznání podáváte elektronicky, máte čas do 2. kvetna 2024. Jestliže vaše daňové přiznání podává daňový poradce, má čas až do 1. července 2024.

Jak vyplnit daňové přiznání? Zjistíte na Flat Zone.

Hledáte nové bydlení?

​​Pokud sháníte byt či dům na prodej nebo pronájem ve vašem okolí, využijte chytrý realitní vyhledávač Flat Zone a zobrazte si všechny aktuální nabídky, které pro vás každý den aktualizujeme. Hledání nového bydlení nebylo nikdy tak snadné.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone
 

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!