Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

flatzone.cz, 10. ledna 2024 (13:58)

Návrh na vklad do katastru nemovitostí je písemná žádost o zaznamenání vzniku, změny, zániku, promlčení a uznání existence nebo neexistence určitého práva. Poradíme vám, jak jej provést bez zbytečných chyb.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí je písemná žádost o zaznamenání vzniku, změny, zániku, promlčení a uznání existence nebo neexistence určitého práva. Katastrální úřad zapíše záznam do tzv. listu vlastnictví , což je veřejná listina sloužící k prokázání vlastnictví, poskytnutí informací o věcných břemenech apod.

Kdy se podává návrh na vklad do katastru nemovitostí? Zjistíte na Flat Zone.

Kdy se podává návrh na vklad do katastru nemovitostí?

Návrh na vklad je nezbytné podat, jestliže vaše právo vzniká, zaniká, mění se, rozšiřuje se, nebo se omezuje. Např. při koupi nemovitosti nabýváte vlastnického práva až po úspěšném provedení vkladu do katastru nemovitostí. Do té doby nejste vlastníkem, i přesto, že smlouva o koupi je již podepsaná.

 

Jak návrh podat?

Návrh na vklad se předkládá na specifickém formuláři společně s přílohou vkladové listiny, příp. dalších potřebných dokumentů. Pro urychlení celého procesu doporučujeme, aby návrh na vklad byl podepsán všemi zúčastněnými.

Návrh lze podat elektronicky, osobně nebo poštou. Elektronicky lze návrh podat, pokud je vkladová listina rovněž v elektronické podobě. Návrh se podává buď prostřednictvím datové schránky nebo prostřednictvím e-mailu směřovaného na adresu elektronické podatelny. Osobně můžete službu vyřídit na katastrálním úřadu či pracovišti, které spravuje katastrální území, ve kterém se nemovitost nachází.

Jak podat návrh na vklad do katastru nemovitostí? Zjistíte na Flat Zone.

Nejčastější důvody pro zamítnutí návrhu

Katastrální úřad může z důvodu chyb v návrhu rozhodnout o jeho zamítnutí. V případě přítomnosti odstranitelných chyb vás katastr informuje o odstranění vad vašeho návrhu, kvůli čemuž se celý proces zdrží. Pokud katastrální úřad odhalí neodstranitelné chyby, můžete svůj návrh vzít zpět. V případě, že návrh nevezmete zpět, řízení se zastavuje a musíte čekat 2 měsíce po podání nového návrhu.

 

Mezi nejčastější chyby v návrhu patří:

  • chybné nebo neúplné údaje o účastnících nebo nemovitosti
  • překlepy ve faktických informacích (např. v rodném čísle)
  • údaje se neshodují s prohlášením vlastníka nebo s kupní smlouvou
 

Q&A

Kdo návrh podává? Při prodeji nemovitosti může návrh podávat kupující i prodávající, běžně ho ale podávají obě strany zároveň. Příp. se můžete nechat zastoupit např. realitním makléřem.

Jaká je cena za podání návrhu? Za přijetí návrhu se účtuje poplatek 2000 Kč, a to jak v případě elektronického podání, tak v případě osobního či poštovního. Poplatek je rovněž shodný pro fyzické i právnické osoby.

Jak dlouho trvá vyřízení? Dle zákona musí katastrální úřad učinit rozhodnutí do 30-60 dní od podání návrhu.

Jak zjistit, v jakém stavu se řízení nachází? Stav vašeho návrhu můžete bezplatně ověřit v aplikaci Nahlížení do katastru nemovitostí.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone

O Flat Zone

Flat Zone je český realitní agregátor, který sbírá všechny nabídky bydlení od developerů a selektuje ty nejlepší přímo pro vás. Na jednom místě vám nabízí přehledné informace, což umožňuje monitorovat aktuální nabídky nemovitostí ve vašem okolí, sledovat vývoj cen a pravidelně dostávat nejlepší nabídky bydlení odpovídající vašim preferencím. Podívejte se na nabídky bytů na prodej v Ostravě , domy na prodej ve Jihomoravském kraji nebo byty na prodej v Kladně .

Jak správně nahlížet do katastru nemovitostí? Jaké informace je možné si zde vyhledat? Vše, co potřebujete vědět zjistíte v našem článku Výpis z katastru nemovitostí - nahlížení online.

Výpis z katastru nemovitostí - nahlížení online

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!