Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Rezervační smlouva ke koupi nemovitosti

flatzone.cz, 24. ledna 2024 (13:49)

Chcete si pojistit, že vám nikdo nevyfoukne vaši vysněnou nemovitost? Podepište rezervační smlouvu, a jste jen krůček od vlastnění.

Rezervační smlouva ke koupi nemovitosti je právní dokument, kterým se kupující zavazuje k zakoupení nemovitosti za určitých podmínek a za určitou cenu. Doba mezi podpisem rezervační smlouvy a předáním nemovitosti slouží k vyřízení veškerých formalit. Prodávající připravuje byt pro předání, zatímco kupující zajišťuje potřebné finance. Zároveň se zajišťují všechny potřebné dokumenty. Po uplynutí této doby se přistupuje k finálnímu kroku, a sice k podepsání kupní smlouvy. 

Proč je rezervační smlouva důležitá? Zjistíte na Flat Zone.

 

Proč je rezervační smlouva důležitá?

Díky rezervační smlouvě má kupující jistotu, že může nemovitost koupit i kdyby se objevil jiný zájemce nabízející lepší cenu. Zároveň je ale zavázán ke koupi, i kdyby objevil nějakou vhodnější nemovitost. Jedná se tak o první krok, který obě strany zavazuje k finálnímu sjednání prodeje. Po podepsání již nic nebrání kupujícímu prodat svou starou nemovitost či pokročit v procesu sjednávání hypotéky.

 

Typy rezervačních smluv

Nejčastěji je rezervační smlouva uzavřena mezi dvěma či třemi stranami.

  • Trojstranná smlouva - uzavřená mezi kupujícím, realitní kanceláří a prodávajícím.
  • Dvoustranná smlouva - uzavřená mezi kupujícím a realitní kanceláří. V tomto případě bývá mezi realitní kanceláří a majitelem uzavřená ještě jedna smlouva, tzv. zprostředkovatelská , která opravňuje realitní kancelář činit veškeré úkony v souvislosti s prodejem nemovitostí za majitele.

Smlouva přechází v platnost podepsáním všemi zúčastněnými stranami.

 

K čemu se zavazujete podpisem smlouvy?

  • Prodávající se obvykle zavazuje k tomu, že již nebude shánět jiné kupce a nebude konzultovat prodej s ostatními zájemci.
  • Kupující se zavazuje k zaplacení rezervačního poplatku, který obvykle představuje 3-5 % ceny nemovitosti, což bývá nemalá částka, nicméně tato částka se později většinou odečítá od kupní ceny nemovitosti. Pokud si však kupující nákup rozmyslí, rezervační poplatek se zpravidla nevrací.

K čemu se zavazujete podpisem smlouvy? Zjistíte na Flat Zone.

Vypracování rezervační smlouvy

Rezervační smlouva je v ideálním případě vypracována individuálně odborníkem. Šablony smluv stažené z internetu jsou často plné chyb a navíc neodpovídají individuálním potřebám smluvních stran. Cena vyhotovení rezervační smlouvy právníkem či notářem se pohybuje nejčastěji mezi 2000-4000 Kč.

 

Co by měla smlouva obsahovat?

Každá rezervační smlouva by měla obsahovat následující nezbytnosti:

  • identifikační a kontaktní údaje smluvních stran
  • veškeré informace o nemovitosti a dalších předmětů prodeje (např. nábytek)
  • výše rezervačního poplatku
  • výše kupní ceny a informace, zda se rezervační poplatek odečítá od kupní ceny
  • způsob financování
  • doba rezervace
  • list vlastnictví nemovitosti a výpis z katastru nemovitostí jako příloha ke smlouvě
  • sankce za neuskutečnění prodeje / koupě
  • rozvazovací podmínky (díky tomu je možné od smlouvy bezúhonně odstoupit v případě odhalení nějakých vad , jako je např. zamlčené věcné břemeno )

Je důležité, aby ve smlouvě nic důležitého nechybělo, a aby obě strany pečlivě přečetly a porozuměly obsahu smlouvy. Rezervační smlouva bývá klíčovým prvkem procesu koupě nemovitosti a poskytuje oběma stranám určitý stupeň jistoty před uzavřením finální kupní smlouvy.

 

Rezervace

Nově lze díky Flat Zone uzavřít rezervační smlouvu prostřednictvím online formuláře. Celá administrativa je tak zjednodušená.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone

O Flat Zone

Flat Zone je český realitní agregátor, který shromažďuje všechny nabídky bydlení od developerů a vybírá pro Vás ty nejlepší. Vše přehledně a na jednom místě. Díky Flat Zone tak máte přehled o aktuálních nabídkách realit ve svém okolí, vývoji cen realit a pravidelně od nás dostáváte nejlepší nabídku bydlení dle svých preferencí. Prohlédněte si novostavby na prodej v Praze , domy na prodej v Plzni nebo byty na prodej v Olomouci

Jak je to s daněmi z prodeje nemovitosti? Připravili jsme pro vás ucelené informace o placení daně z prodeje nemovitosti. Dozvíte se kdy daň platit musíte a kdy nikoliv, a kolik času na to máte.

Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitostí?

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!