Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Rezervační smlouva ke koupi nemovitosti

flatzone.cz, 24. ledna 2024 (13:49)

Chcete si pojistit, že vám nikdo nevyfoukne vaši vysněnou nemovitost? Podepište rezervační smlouvu, a jste jen krůček od vlastnění.

Rezervační smlouva ke koupi nemovitosti je právní dokument, kterým se kupující zavazuje k zakoupení nemovitosti za určitých podmínek a za určitou cenu. Doba mezi podpisem rezervační smlouvy a předáním nemovitosti slouží k vyřízení veškerých formalit. Prodávající připravuje byt pro předání, zatímco kupující zajišťuje potřebné finance. Zároveň se zajišťují všechny potřebné dokumenty. Po uplynutí této doby se přistupuje k finálnímu kroku, a sice k podepsání kupní smlouvy. 

Proč je rezervační smlouva důležitá? Zjistíte na Flat Zone.

 

Proč je rezervační smlouva důležitá?

Díky rezervační smlouvě má kupující jistotu, že může nemovitost koupit i kdyby se objevil jiný zájemce nabízející lepší cenu. Zároveň je ale zavázán ke koupi, i kdyby objevil nějakou vhodnější nemovitost. Jedná se tak o první krok, který obě strany zavazuje k finálnímu sjednání prodeje. Po podepsání již nic nebrání kupujícímu prodat svou starou nemovitost či pokročit v procesu sjednávání hypotéky.

 

Typy rezervačních smluv

Nejčastěji je rezervační smlouva uzavřena mezi dvěma či třemi stranami.

  • Trojstranná smlouva - uzavřená mezi kupujícím, realitní kanceláří a prodávajícím.
  • Dvoustranná smlouva - uzavřená mezi kupujícím a realitní kanceláří. V tomto případě bývá mezi realitní kanceláří a majitelem uzavřená ještě jedna smlouva, tzv. zprostředkovatelská , která opravňuje realitní kancelář činit veškeré úkony v souvislosti s prodejem nemovitostí za majitele.

Smlouva přechází v platnost podepsáním všemi zúčastněnými stranami.

 

K čemu se zavazujete podpisem smlouvy?

  • Prodávající se obvykle zavazuje k tomu, že již nebude shánět jiné kupce a nebude konzultovat prodej s ostatními zájemci.
  • Kupující se zavazuje k zaplacení rezervačního poplatku, který obvykle představuje 3-5 % ceny nemovitosti, což bývá nemalá částka, nicméně tato částka se později většinou odečítá od kupní ceny nemovitosti. Pokud si však kupující nákup rozmyslí, rezervační poplatek se zpravidla nevrací.

K čemu se zavazujete podpisem smlouvy? Zjistíte na Flat Zone.

Vypracování rezervační smlouvy

Rezervační smlouva je v ideálním případě vypracována individuálně odborníkem. Šablony smluv stažené z internetu jsou často plné chyb a navíc neodpovídají individuálním potřebám smluvních stran. Cena vyhotovení rezervační smlouvy právníkem či notářem se pohybuje nejčastěji mezi 2000-4000 Kč.

 

Co by měla smlouva obsahovat?

Každá rezervační smlouva by měla obsahovat následující nezbytnosti:

  • identifikační a kontaktní údaje smluvních stran
  • veškeré informace o nemovitosti a dalších předmětů prodeje (např. nábytek)
  • výše rezervačního poplatku
  • výše kupní ceny a informace, zda se rezervační poplatek odečítá od kupní ceny
  • způsob financování
  • doba rezervace
  • list vlastnictví nemovitosti a výpis z katastru nemovitostí jako příloha ke smlouvě
  • sankce za neuskutečnění prodeje / koupě
  • rozvazovací podmínky (díky tomu je možné od smlouvy bezúhonně odstoupit v případě odhalení nějakých vad , jako je např. zamlčené věcné břemeno )

Je důležité, aby ve smlouvě nic důležitého nechybělo, a aby obě strany pečlivě přečetly a porozuměly obsahu smlouvy. Rezervační smlouva bývá klíčovým prvkem procesu koupě nemovitosti a poskytuje oběma stranám určitý stupeň jistoty před uzavřením finální kupní smlouvy.

 

Rezervace

Nově lze díky Flat Zone uzavřít rezervační smlouvu prostřednictvím online formuláře. Celá administrativa je tak zjednodušená.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone

O Flat Zone

Flat Zone je český realitní agregátor, který shromažďuje všechny nabídky bydlení od developerů a vybírá pro Vás ty nejlepší. Vše přehledně a na jednom místě. Díky Flat Zone tak máte přehled o aktuálních nabídkách realit ve svém okolí, vývoji cen realit a pravidelně od nás dostáváte nejlepší nabídku bydlení dle svých preferencí. Prohlédněte si novostavby na prodej v Praze , domy na prodej v Plzni nebo byty na prodej v Olomouci

Jak je to s daněmi z prodeje nemovitosti? Připravili jsme pro vás ucelené informace o placení daně z prodeje nemovitosti. Dozvíte se kdy daň platit musíte a kdy nikoliv, a kolik času na to máte.

Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitostí?

Projekty s online rezervací

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!