Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Investice do nemovitostí chytře

flatzone.cz, 31. srpna 2023 (16:46)

Vyberte tu správnou formu investice do nemovitostí dle své aktuální životní situace. Ukážeme Vám pro a proti a jak s investováním začít.

Investice do nemovitostí

Luxusní apartmán

Češi chtějí nemovitosti vlastnit a proto berou nemovitosti jako nejbezpečnější uložení peněz, protože jim vlastnictví ochrání hodnotu majetku před inflací. Často bohužel nastává situace, kdy by běžný majitel nemovitosti mohl zvýšit roční čistý příjem až o 30 %, pokud by některé věci řešil jinak.

Proč investovat do nemovitostí

Představte si nemovitosti jako způsob, jak mít nejen střechu nad hlavou, ale také jak z ní těžit finanční výhody. Důvodů, proč se vydat směrem investic do nemovitostí je celá řada. Zde jsou ty nejdůležitější z nich:

  1. Pasivní příjem: Když pronajmete nemovitost, každý měsíc vám na účet přistane téměř výplata navíc. A vy za to nemusíte dělat prakticky nic! Tento pasivní příjem vám pomůže získat finanční stabilitu a částečnou nezávislost na tradičním zaměstnání.
  2. Ochrana před inflací: S nemovitostmi máte šanci ochránit své peníze, protože hodnota domů a bytů obvykle roste rychleji než inflace.Podrobné možnosti investování
  3. Zajištění budoucnosti: Přestože trhy prochází vzestupy a poklesy, v dlouhodobém horizontu nemovitosti zpravidla získávají na hodnotě. Můžete tak získat větší finanční polštář do budoucna.
  4. Diverzifikace (různorodost) je klíč: Různorodé investice snižují riziko a ochraňují Vaše peníze. Investování do nemovitostí vám umožní diverzifikovat své portfolio a snížit tak riziko, že by všechny Vaše investice šly dolů najednou.
  5. Máte větší kontrolu: U nemovitostí rozhodujete vy - kde koupit, kdy pronajmout a kolik za to chtít. Díky nepřítomnosti dalších aspektů tak máte daleko větší rozhodovací pravomoce a můžete s nemovitostí nakládat dle svého. A jednou ji třeba přenechat svým vnoučatům.

Podrobné možnosti investování

Investování do nemovitostí není jen o koupi domu či bytu a jeho pronajímání. Existuje celá škála strategií a přístupů, které mohou být upraveny podle vašich investičních cílů, riskové tolerance a kapitálu. Pojďme si je společně projít.

  1. Crowdfunding - P2P investice do nemovitostí, nebo také crowdfunding, umožňuje individuálním investorům spojit své síly a vložit peníze do větších projektů, které by sami financovat nemohli. Hlavní výhodou je, že můžete začít již od malých částek. Když pronajmete nemovitost, každý měsíc vám na účet přistane téměř výplata navíc. A vy za to nemusíte dělat prakticky nic! Tento pasivní příjem vám pomůže získat finanční stabilitu a částečnou nezávislost na tradičním zaměstnání.
  2. Dluhopisy developerských společností - Velmi obdobně fungují i nákupy dluhopisů developerských společností. Obvykle se vyznačují nižším rizikem ale i nižšími výnosy.
  3. Pronájem: Tradiční metoda investování do nemovitostí, kde koupíte nemovitost a pronajímáte ji nájemníkům. Pokud správně vyberete lokalitu a typ nemovitosti, můžete získat stabilní měsíční pasivní příjem.
  4. Airbnb (nebo další platformy):Investování s cílem nabízet krátkodobé pronájmy (třeba turistům nebo přechodně pracujícím) může přinést vyšší výnosy než tradiční pronájem. Vyžaduje ale více práce a může být závislé na sezóně. Pronajímat takto můžete nejen nemovitosti, ale například i pozemky pro karavany.
  5. Komerční investice: Investování do komerčních nemovitostí, jako jsou kancelářské prostory, obchody či sklady, může nabídnout stabilní výnosy díky dlouhodobým nájemním smlouvám. Mohou to být ale i menší obchody nebo kavárny. Je však kapitálově náročnější než investice do soukromých rezidenčních nemovitostí (bytů).
  6. Investování v zahraničí: Je libo prázdninový apartmán v Chorvatsku? Investování do nemovitostí v cizině může přinést výhody v podobě diverzifikace portfolia a přístupu k rychle rostoucím trhům. Přináší však rizika spojená jak s odlišným právním systémem, tak stabilitou lokálního trhu.
  7. Rekonstrukce: Koupíte starý dům či byt, uděláte v něm „makeover“ a prodáte s marží. Je to tvrdá práce, ale může být i hodně odměňující. A to i v řádech desítek procent. Patří sem i takzvaný flipping, kdy nakoupíte nemovitost, provedete rekonstrukci a prodáte násobně dráž.
  8. Nemovitostní fondy: Pokud se bojíte investovat sami, můžete využít fondy, které za vás nemovitosti vybírají a o vaše vložené peníze se vhodně starají. V ČR máme několik takových fondů, které mohou být dobrým startem pro začátečníky.

Výhody a nevýhody investic v ČR a v zahraničí

Investování do nemovitostí v České republice i v zahraničí přináší řadu výhod a nevýhod. Váš rozhodovací proces by měl zohlednit specifika každého trhu, vaše osobní preference a celkové investiční cíle.Český trh je znám svou stabilitou, což z něj činí atraktivní místo pro Vaše investice. Díky pevnému a demokratickému systému zde existuje vyšší transparentnost a jasné právní normy, které regulují trh. Lokace ČR v samém srdci Evropy navíc nabízí snadný přístup k hlavním evropským trhům.

V posledních letech ale nemovitostní trh roste a ceny stoupají vzhůru. To je zapříčiněno hlavně vysokými cenami vstupů pro developery, což se následně odrazí v cenách samotných nemovitostí a ochlazení poptávky.

Hlavním důvodem pro nákup nemovitostí v zahraničí je pak diverzifikace portfolia, přístup k novým trhům a potenciálně vyšší výnosy. Pro mnoho investorů může být investování do zahraničních nemovitostí také způsobem, jak se ochránit před ekonomickými výkyvy doma. Myslet musíte ale na různorodé právní systémy, daňové struktury a občasné socio-politické nejistoty.

Investování do nemovitostí

10 tipů pro investování do nemovitostí

  1. Prověřte nemovitost a lokalitu: Před koupí se podívejte, v jakém stavu je nemovitost a jestli nemá skryté mouchy. Koukněte se také na okolí - jak je to daleko k obchodům, jestli v okolí není rušná restaurace a jak se oblast vyvíjí. Např. nová tramvajová zastávka v okolí může hodnotu vaší nemovitosti zvýšit.
  2. Vždy mějte k dispozici rezervu: Nikdy nevíte, co může přijít. Ať už potřebujete nový kotel nebo opravit střechu, je dobré mít po ruce nějakou rezervu.
  3. Dbejte na dobrý právní servis: Nákup nové nemovitosti obnáší spoustu papírování. Dobrý právník vám pomůže s prověřením vlastnických listů a smluv.
  4. Nezapomínejte na pojištění: Kromě základního pojištění nemovitosti zvažte i pojistku proti vodním škodám, živelným katastrofám nebo požáru. To vás může ochránit před velkými finančními ztrátami.
  5. Sledujte novinky: Svět nemovitostí je neustále v pohybu. Pravidelně sledujte realitní novinky, účastněte se seminářů a workshopů a čtěte knihy a články o nemovitostním trhu.
  6. Stanovte si pevný rozpočet: Mějte jasný přehled o svých financích, stanovte si rozpočet a pevně se ho držte.
  7. Makléře vybírejte zodpovědně: Zkušený makléř vám může poskytnout cenné informace o trhu, cenách a lokalitě. Vždy prověřte referenční hodnocení makléře nebo jeho agentury.
  8. Vyhýbejte se emocím: Koupě krásného bytu Vám zaručeně udělá radost. Můžete si ho ale dovolit? Rozhodujte se hlavou, ne srdcem.
  9. Konzultujte s odborníky: Ať už jde o stavebního inženýra, daňového poradce nebo finančního poradce, jejich odborné znalosti vám mohou poskytnout cenné vhledy a radit v kritických fázích vašeho investičního rozhodování.
  10. Nezanedbejte předání: Před samotným předáním proveďte důkladnou kontrolu nemovitosti. Toto platí obzvlášť pro novostavby. Vyzkoušejte všechny zásuvky, přeměřte podlahovou plochu a další.

Investování do nemovitostí online

Investování do nemovitostí

V digitálním věku se investování do nemovitostí výrazně posunulo do online prostředí. Nabízí nové možnosti a platformy pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio, aniž by se angažovali na tradičním nemovitostním trhu. Díky online platformám mají investoři přístup k širšímu spektru příležitostí, mohou prozkoumat nemovitostní nabídky v různých částech země nebo dokonce po celém světě. P2P (peer-to-peer) investování do nemovitostí se stává stále populárnějším, umožňujíc jednotlivcům přímo investovat do projektů jiných lidí, často s vyššími výnosy. Kromě toho online platformy často nabízí nižší vstupní náklady, což otevírá dveře i investorům s menším rozpočtem. Transparentnost je další výhodou – mnoho online míst poskytuje podrobné informace o nemovitostech, usnadňující následnou analýzu. A v neposlední řadě, online investování umožňuje snadnou správu investic. I přesto je však důležité mít na paměti rizika a před investováním provádět důkladný výzkum nebo konzultace s odborníky.

Podívejte se na nabídku těch nejlepších investičních bytů po celé ČR

Jak spočítat návratnost investice do nemovitosti?

Výpočet návratnosti investic je pokročilejší způsob, jak efektivně zjistit, zda se vyplatí do vybrané nemovitosti vložit vaše finance. Podrobně se tomuto tématu věnujeme ve článku Jak si spočítat návratnost investice do nemovitosti. Využít můžete také speciální aplikaci Flatzone studio, díky které dostanete ze svých nemovitostí maximum.

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!