Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Jak probíhá prodej bytu

flatzone.cz, 9. února 2024 (10:08)

Poradíme, jak nejlépe a rychle prodat byt bez realitky, byt s hypotékou, nebo družstevní byt. Kompletní průvodce prodejem bytu.

Prodej bytu může být náročný a stresující, zvláště pokud se člověk v procesu nevyzná. Tento článek vám poskytne užitečné tipy a strategie, jak usnadnit proces prodeje.

Jak prodat nejlépe a rychle byt? Jde to i bez realitky? Zjistěte na Flat Zone, vašem realitním vyhledávači.

Jak prodat byt bez realitky

Spolupráce s realitní kanceláří při prodeji nemovitosti není nutná, vaši nemovitost můžete prodat i sami. Hlavním motivem pro rozhodnutí prodat byt svépomocí je ušetření financí za provizi pro realitního makléře. Naopak výhodou spolupráce s realitní kanceláří při prodeji bytu je fakt, že zařídí téměř vše za vás. Mějte na mysli, že bez realitní kanceláře budete muset absolvovat veškeré prohlídky bytu s případnými zájemci vy osobně.

Mezi nejčastější chyby prodeje nemovitosti na vlastní pěst je přecenění prodejní ceny a zanedbání prezentace bytu. Jak správně postupovat při prodeji bytu krok za krokem?

1. Určení ceny

Nejvyšší počet případných zájemců se objeví v prvních dvou týdnech, neodraďte je příliš vysokou cenou. Pokud se rozhodnete začít spekulovat s vysokou cenou, může to mít nepříznivý dopad na úspěšný prodej nemovitosti. Před prodejem samotným doporučujeme nejdříve zjistit co nejpřesnější odhad aktuální ceny bytu. Odhad nemovitosti můžete získat snadno z pohodlí domova díky on-line ocenění nemovitostí Hypox, díky kterému získáte stejnou valuaci jako ve většině předních českých bank.

2. Nafocení

Dalším důležitým krokem, který může rozhodnout o tom, zda se nemovitost prodá, nebo ne, je její správná prezentace. Před focením je důležité byt hezky naaranžovat, fotit v denní dobu, kdy je v bytě hezké světlo a ideálně zvolit profesionálního fotografa. Kvalitní fotografie mohou zaujmout více potenciálních zájemců a urychlit proces prodeje. Doporučujeme také vytvořit video prezentaci, která je v dnešní době velmi důležitá a může zaujmout potenciálního kupce více, než standartní fotografie.

3. Vytvoření inzerátů

Po určení ceny a nafocení bytu už nezbývá nic jiného než vytvořit inzerát na realitních portálech. Nezapomeňte o bytu vyplnit co nejvíce informací, jako je dispozice bytu, vybavení apod.

4. Vytvoření kupní smlouvy

Většina lidí, kteří se rozhodnou pro prodej bytu bez asistence realitní kanceláře, se inspiruje nějakou obecnou kupní smlouvou staženou z internetu, což nemusí být nejšťastnější řešení. Za prvé v ní bývají faktické chyby, může být neaktuální k letošnímu roku a navíc není napsaná na míru vašemu bytu. U kupní smlouvy doporučujeme být velice opatrní, nejlépe požádat právníka o vytvoření smlouvy vám na míru. Pokud stahujete smlouvu online, detailně si ji pročtěte, zdali je aktuální k tomuto roku a neobsahuje faktické chyby. 

5. Zařízení formalit

Před předáním bytu musíte vyřešit několik povinností, jako je odhlášení daně z nemovitosti či odhlášení plateb za komunální odpad. Pokud máte na adrese bytu, který jste prodali nahlášený trvalý pobyt, je nutné nahlásit na úřadě jeho změnu, za předpokladu, že v něm nadále nebudete bydlet např. jako nájemník.

6. Daňové přiznání

V daňovém přiznání je nutné uvést prodej nemovitosti a obeznámit s tím tak finanční úřad. Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitosti? Zjistěte v našem dalším článku zde.

Jak rychle a nejlépe prodat byt? Zjistěte osvědčené postupy na Flat Zone realitním vyhledávači.

 

Jak prodat družstevní byt

Při prodeji družstevního bytu v zásadě neprodáváte samotný byt, vlastníkem je totiž bytové družstvo. To, co prodáváte, jsou vaše členská práva a povinnosti v bytovém družstvu. Při prodeji se tedy nepodepisuje kupní smlouva na nemovitost, nýbrž smlouva o převodu družstevního podílu v bytovém družstvu.

  • Výhody prodeje družstevního bytu: Není třeba podávat návrh na vklad na katastrální úřad a k převodu družstevního podílu, tak může dojít okamžitě.
  • Nevýhody prodeje družstevního bytu: Hodnoty družstevních bytů jsou asi o 10-30 % nižší v porovnáním s byty v osobním vlastnictví.

Jak prodat byt s hypotékou

Při prodeji bytu zatíženého hypotékou je potřeba získat od banky souhlas s prodejem nemovitosti, jelikož má banka na nemovitost zástavní právo. Pro získání souhlasu s prodejem bývá jednou z možností hypotéku splatit. Zbývající částku hypotéky je možné uhradit z financí kupujícího, příp. je možné, aby kupující převzal hypotéku na sebe.

Co když je v bytu nájemník

Před prodejem nemovitosti není majitel povinen informovat nájemníky o plánovaném prodeji nemovitosti. Dle občanského zákoníku se totiž při změně vlastníka automaticky přenášejí práva a povinnosti z nájmu na nového vlastníka. To znamená, že vaši nájemníci budou nadále platit nájem podle stejných podmínek, pouze novému vlastníkovi. Každopádně ale je považováno za slušnost oznámit nájemníkovi plánování prodeje bytu, ve kterém přebývá.

Jak rychle a nejlépe prodat byt

Na závěr vám přinášíme několik tipů, jak prodat byt co nejrychleji:

  • Dobré nacenění bytu - Pokud zvolená cena odpovídá trhu, zájemci se rychle najdou. Pro správné nacenění aktuální tržní hodnoty doporučujeme použít Hypox.
  • Kvalitní fotografie - Hezky naaranžovaný byt, který je profesionálně nafocený může přilákat více zájemců.
  • Zaplaťte si inzerci - Vložení inzerátu na placené weby může také značně urychlit prodej.
  • Váš zájemce, váš pán - Vstřícnost a ochota vůči zájemcům o koupi bytu je další věc, která může prodej bytu urychlit. Jakmile je zájemce na prohlídce, máte to napůl v kapse.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone

 

O Flat Zone

Flat Zone , český realitní agregátor, který shromažďuje veškeré nabídky bydlení od developerů a pečlivě vybírá ty nejlepší rovnou pro vás. Veškeré potřebné informace na jednom místě vám umožní sledovat aktuální nabídky nemovitostí ve vašem okolí, monitorovat vývoj cen a pravidelně dostávat nejlepší nabídky bydlení, které odpovídají vašim preferencím. Prozkoumejte nabídky moderních bytů v Praze, nebo např. ve Zlíně a v Olomouci.

Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitosti - nahlížení online

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!