Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Jak probíhá prodej nemovitosti

flatzone.cz, 25. dubna 2024 (22:47)

Připravili jsme pro vás srozumitelný návod, jak na úspěšný a bezproblémový prodej nemovitosti. Dozvíte se, co všechno musíte připravit a zařídit.

Prodej nemovitosti je komplexní proces, který vyžaduje pečlivé plánování a strategii. Většina lidí volí pomoc realitní kanceláře, ovšem nemovitost lze prodat i svépomocí. V tomto článku si podrobně rozebereme jak probíhá úspěšný a bezproblémový prodej nemovitosti, a co všechno musíte před prodejem připravit a zařídit.

Jak úspěšně a bezproblémově prodat nemovitost? Zjistěte na Flat Zone, vašem realitním vyhledávači.

Jak postupovat při prodeji nemovitosti

1. Určení ceny

Prvním krokem při prodeji nemovitosti je určení správné ceny. Právě cena hraje zásadní roli v tom, zda bude prodej úspěšný, a případně jak rychle se nemovitost prodá. Strategií pro nacenění nemovitosti je více. Můžete si udělat vlastní průzkum trhu, využít služby odhadce nemovitostí, nebo použít některou z online služeb, které poskytují ocenění nemovitosti zdarma. Pro více informací si přečtěte náš článek Jak správně udělat odhad tržní ceny nemovitosti?

 

2. Vyklízení nemovitosti při prodeji

Než začnete zvát potenciální zájemce, je důležité zajistit, aby byla nemovitost v co nejlepším stavu. To může zahrnovat úklid, malování, opravy nebo dokonce renovace, pokud je to nutné. Dobrá prezentace nemovitosti může výrazně zvýšit šance na úspěšný prodej, stejně jako zvýšit hodnotu nemovitosti.

Informace o tom, co v nemovitosti zůstane, a co si odvezete, by mělo být jasně napsáno v rezervační smlouvě, aby se předešlo pozdějším sporům. Nemovitost se nejčastěji prodává buď ve stavu, v jakém se momentálně nachází, a v jakém byla nafocena, nebo kompletně vyklizená, s tím, že vše připevněné včetně kuchyňské linky se většinou nechává na místě.

 

3. Marketing

Poté, co je nemovitost připravena k prodeji, je čas na propagaci na realitních webových portálech či sociálních sítích. Je dobré využít více inzerčních ploch a za zvážení stojí i nějaký typ placené inzerce.

 

4. Prohlídky

V případě, že prodej nemovitosti realizujete bez realitní kanceláře, musíte se účastnit prohlídek s případnými zájemci a zodpovídat jejich otázky. Pokud je již zájemce na prohlídce, máte napůl vyhráno. I zde je důležité mít nemovitost uklizenou a hezky naaranžovanou.

 

5. Příprava smlouvy a uzavření obchodu

Po dosažení dohody je čas připravit kupní smlouvu. Tu vám může připravit realitní kancelář, nebo si ji můžete vytvořit svépomocí. Pozor ale na obecné kupní smlouvy stažené z internetu. Bývají v nich faktické chyby, nemusí být aktuální a navíc nejsou psané na míru vaší nemovitosti.

Jak úspěšně a bezproblémově prodat nemovitost? Zjistěte na Flat Zone, vašem realitním vyhledávači.

Povinnosti při prodeji nemovitosti

Prodej nemovitosti obnáší několik povinností při jejichž nesplnění hrozí sankce:

 

Průkaz energetické náročnosti 

Průkaz energetické náročnosti jste povinni při prodeji předložit a při podpisu kupní smlouvy předat novému majiteli.

 

Dokumentace skutečného provedení stavby

Při prodeji rodinného domu jste rovněž povinni předat novému majiteli dokumentace skutečného provedení stavby. V případě, že dokumentaci nevlastníte nebo není aktuální, musíte ji obstarat.

 

Potvrzení o bezdlužnosti

Při prodeji nemovitosti musíte rovněž prokázat svoji bezdlužnost ve vztahu k nemovitosti.

 

Jak oznámit finančnímu úřadu prodej nemovitosti

Skutečnost o prodeji nemovitosti jste povinni oznámit správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období. Dle zákona není stanovena forma podání. Tuto skutečnost lze oznámit např. dopisem, ve kterém informujete, že přestáváte být poplatníkem daně z nemovitých věcí.

 

Jak vyplnit daňové přiznání při prodeji nemovitosti

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti je součástí celkové daně z příjmu fyzických osob. Tento zisk tedy musíte zahrnout do daňového přiznání, které odevzdáváte v nadcházejícím roce společně s příjmy ze zaměstnání či podnikání. Daň se rovná 15 % z rozdílu mezi původní kupní cenou a cenou prodejní. Více se dočtete v našem článku Kdo a kdy platí daň z prodeje nemovitostí?

 

Jak skloubit prodej a nákup nemovitostí

Na závěr přinášíme pár tipů jak skloubit prodej staré nemovitosti a koupi té nové:

  • Finanční plánování: Zhodnoťte svou finanční situaci a zvažte možnosti financování pro nový nákup a případně prodej stávající nemovitosti. Mějte na paměti náklady spojené s prodejem (např. provize pro realitního makléře, daň z příjmu z prodeje) a nákupem (např. hypotéka).
  • Komunikace s realitním makléřem: Pokud plánujete spolupracovat s realitním makléřem, informujte ho o svých plánech. Dobrý makléř vám může pomoci s plánováním a koordinací obou transakcí.
  • Souběžné vyhledávání: Pokud je to možné, začněte prodej a nákup nemovitostí souběžně. To vám umožní maximalizovat vaše šance na synchronizaci uzavření obou transakcí.
  • Koordinace uzávěrky: Snažte se koordinovat uzavření obou transakcí tak, aby se ideálně překrývaly. To může vyžadovat komunikaci se všemi zainteresovanými stranami, včetně realitního makléře či banky.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone

O Flat Zone

​​Pokud sháníte byt či dům na prodej nebo pronájem ve vašem okolí, využijte chytrý realitní vyhledávač Flat Zone a zobrazte si všechny aktuální nabídky, které pro vás každý den aktualizujeme. Hledání nového bydlení nebylo nikdy tak snadné. Prozkoumejte nabídky moderních bytů v Libereckém kraji, v Ostravě nebo třeba v Pardubickém kraji.

Plánujete prodat, nebo koupit byt? Prvním krokem při prodeji je správný odhad ceny nemovitosti. 

K čemu je dobrý odhad ceny nemovitosti? Zjistěte na Flat Zone, vašem realitním vyhledávači.

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!