Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#441 Brno je po Praze druhým centrem rezidenční výstavby

20. října 2021 (17:00) - Regiony - Nové byty - Secondhandy

Jižní Morava je druhým nejsilnějším real estate regionem v ČR.

Jihomoravský kraj je po Praze dlouhodobě nejsilnějším real estate regionem České republiky. Brno, jako metropole celého regionu, se tak stalo druhým centrem nové rezidenční výstavby. V určitých časových úsecích Jižní Moravě z hlediska nabídky a poptávky konkuruje vyspělý Středočeský kraj, který logicky participuje na pevném napojení na Prahu.

Prodeje v Jihomoravském kraji jen za první polovinu roku 2021 přesáhly hranici 1 500 nových bytů.

Růst cen bytů na primárním trhu kopíruje růst cen v Praze a je pouze logickým důsledkem disproporce mezi nabídkou a poptávkou. Nabídková jednotková cena nových bytů během posledních pěti let vzrostla ze 47 tisíc za m2 s DPH na 99,5 tisíce, což představuje růst o více než 110 %. Prodejní cena je sledována pouze od roku 2017 a její nárůst od této doby se pohybuje okolo 47 %.

Vzhledem k převisu poptávky nad nabídkou na primárním trhu se část kupujících přesunula na trh sekundární. I to potvrzuje skutečnost, že zájem o nemovitosti v Jihomoravském regionu je enormní. Průměrná roční nabídka secondhandových bytů klesla z 4 800 v roce 2018 na 870 bytů (v S1 2021). Znamená to tedy 82% pokles nabídky, který zároveň způsobil nárůst jednotkové nabídkové ceny z 52 655 na 76 151 Kč za m2 (+ 45 %). Za takto krátké období tedy vzrostly ceny secondhandových bytů o polovinu.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!