Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#494 Průměrná sazba hypotečních úvěrů vzrostla v posledním roce o víc jak 50 %

18. února 2022 (17:00) - Regiony - Praha - Hypotéky

Nabídkové sazby hypoték se za poslední rok zdvojnásobily, splátky některých úvěrů můžou podražit až o polovinu.

Úrokové sazby i v letošním roce dále rostou a v případě hypoték lze očekávat, že se v průběhu roku přehoupnou přes 5 %. I tak je ale počet lidí, kteří mají potíže se splácením, rekordně nízký a objem nespláceného dluhu u úvěrů na bydlení stále klesá. V roce 2022 však budou končit pětileté fixace úvěrů sjednaných se sazbami kolem 2 %. S novou fixací se u těchto hypoték mohou splátky zvednout až o polovinu.

I přes nepříznivé ekonomické okolnosti způsobené důsledky pandemie koronaviru lidé nemají problémy se splácením. Podíl takzvaných nevýkonných úvěrů navíc stále klesá. Vyplývá to z dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která je organizátorem největších českých úvěrových registrů. Podle CRIF úvěr na bydlení na konci třetího čtvrtletí 2021 nesplácelo 11 tisíc lidí, což je o 29 % méně než před rokem.

Měsíční vývoj průměrných sazeb hypotečních úvěrů 2009-2021

Problémy se splácením úvěrů na bydlení přesto mohou letos reálně nastat. Bude totiž končit mnoho pětiletých fixací u úvěrů sjednaných se sazbami kolem dvou procent. „Klienti, kteří si v polovině roku 2017 sjednali hypotéku na dva a půl milionu korun s roční sazbou 2,05 procenta a s fixací na pět let, splácejí aktuálně asi 9 300 korun měsíčně. Pokud se úrokové sazby letos vyšplhají na 5,5 procenta, zvedne se jim s novou fixací splátka téměř o polovinu na 13 400 korun,“ vypočítává David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance, a dodává, že v dalších pěti letech takový klient zaplatí za hypotéku asi o 360 tisíc korun více, než kdyby se sazby nezměnily.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!