Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#532 Nejvíce stavebních povolení bylo vydáno ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji

15. června 2022 (18:00) - Stavebnictví - Regiony - Praha

Stavební úřady povolily v 1Q 2022 21 552 staveb, téměř o 10 % meziročně více.

Stavební úřady v 1. čtvrtletí 2022 vydaly 21 552 stavebních povolení, což představovalo meziroční růst o 9,9 % a nejvyšší hodnotu za toto období od roku 2012. Počty povolení rostly především na nové výstavbě, změny dokončených staveb spíše stagnovaly. Nejvíce povolení bylo vydáno ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 120,4 mld. Kč a meziročně vzrostla o 17,4 %. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Tahounem růstu byla nová výstavba, změny dokončených staveb zaznamenaly pokles v důsledku vysoké srovnávací základny (loni bylo povoleno několik větších staveb dopravní infrastruktury). Z kategorií výstavby k růstu nejvíce přispěla výstavba bytových budov, klesly naopak inženýrské stavby dopravní, které jsou z větší míry financovány z veřejných zdrojů. Poměrně vysoký růst hodnoty byl také ovlivněn růstem cen stavebních prací. Při přepočítání do stálých cen byl meziroční růst 6,8 %. Vyšší investice se plánují ve Středočeském kraji, Praze a v Jihomoravském kraji.

V 1. čtvrtletí 2022 byla zahájena výstavba 10 832 bytů a tento počet meziročně rostl o 28,3 %. K dobrému výsledku zčásti přispěla nižší základna z loňského, covidem poznamenaného roku. Počty zahájených bytů byly vyšší ve všech kategoriích. V rodinných domech rostly o více než třetinu (5 743 bytů, +36,6 %), u bytů v bytových domech byl zaznamenán růst o 12,3 % (3 208 bytů). Nejvíce bytů se zahájilo ve Středočeském kraji (převážně rodinné domy), v Praze (bytové domy) a v Jihomoravském kraji, kde se zahajovaly domy bytové i rodinné.

Dokončeno bylo 9 094 bytů a jejich počet meziročně spíše stagnoval (+0,6 %). Zatímco dokončování rodinných domů se podařilo po nepřesvědčivých výsledcích z loňského roku nastartovat (5 189 bytů, +4,1 %), bytové domy byly mírně pod úrovní 1. čtvrtletí 2021 (2 873 bytů, -0,8 %). Nejvíce se dokončovalo ve Středočeském kraji a Praze.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se v 1. čtvrtletí 2022 meziročně zvýšil o 1,5 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 9,7 %.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!