Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#603 CBRE: Objem investic do komerčních realit v roce 2022 zaznamenal meziroční pokles o 5–10 %

11. ledna 2023 (18:00) - Regiony - Praha - Finance

Celkový objem investic do českých komerčních realit v roce 2022 dosáhl 1,8–1,9 miliardy eur, což představuje meziroční pokles o 5–10 %. První čtvrtletí bylo investičně velmi silné s téměř miliardou, následovalo prudké ochlazení. Od 2. čtvrtletí byla řada chystaných transakcí přeceněna nebo pozastavena. Pokles investic způsobil nejistý ekonomický výhled a rychle rostoucí náklady na financování, kdy swapové sazby Euribor vyskočily o více než 300 % bodů. Výnosy vzrostly od 1. čtvrtletí 2022 podle typu segmentu o 25 až 75 bazických bodů. U maloobchodních nemovitostí, které zaznamenaly růst již během pandemie Covidu-19, šlo o menší navýšení než u kanceláří či logistických parků.

Přísnější podmínky pro poskytování úvěrů a střídmý ekonomický výhled budou mít nepříznivý dopad na investice do komerčních nemovitostí i v první polovině roku 2023. Rostoucí náklady na výstavbu budou táhnout růst nájmů, nicméně tržní hodnota nemovitostí bude stagnovat, protože míra kapitalizace klesá. Očekává se, že eurové úrokové sazby v nadcházejících měsících dosáhnou vrcholu a začnou pozvolna klesat díky snižování inflace. Velmi nízké úrokové sazby z posledních 5 let se pravděpodobně v roce 2023 nevrátí.

„ČR je jedním z nejméně rizikových rozvíjejících se trhů díky konzervativní fiskální a monetární politice, nízké míře zadlužení a zdravému bankovnímu sektoru. Její růstový potenciál těží z diverzifikovaného průmyslu, kvalifikované a nákladově přijatelné pracovní síly a konkurenceschopného exportu. České realitní investice poskytují ve srovnání se západoevropskými trhy stále atraktivní výnosy, které jsou v závislosti na typu segmentu v průměru o 50 až 150 bazických bodů vyšší. Zájem o kvalitní nemovitosti zůstává silný, nicméně je limitován slabou výstavbou. Nejžádanější zůstávají logistické parky a kancelářské nemovitosti,“ říká vedoucí oddělení investic v CBRE Vítězslav Doležal.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!