Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#611 Pokles prodejů nových bytů v loňském roce prakticky kopíroval křivku poklesu hypoték

3. února 2023 (17:00) - Praha - Nové byty

V posledním kvartále loňského roku se v Praze prodalo 550 nových bytů, což je totožné množství jako v kvartále předchozím. Vyplývá to ze společné analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group. Za celý loňský rok se pak v Praze prodalo 3 100 nových bytů, oproti roku 2021 jde o zhruba 60% propad prodejů. Tato data je potřeba interpretovat v kontextu skutečnosti, že rok 2021, kdy se v Praze prodalo 7 450 bytů, byl nejsilnějším rokem v novodobé historii. Rekordní poptávka roku 2021 byla stimulována nejistotou budoucího covidového vývoje, obavami z vysoké inflace a snahou bezpečně uložit své prostředky a uchránit je tak před znehodnocením. Při srovnání loňského roku s rokem 2020 jde o 47% propad prodejů.

Pokles prodejů v loňském roce prakticky kopíroval křivku poklesu hypoték. Za výrazným propadem zájmu o hypotéky stály především rychle rostoucí úrokové sazby - zatímco na začátku roku 2022 se ještě průměrná úroková sazba u nových hypoték pohybovala těsně nad hranicí tří procent, v listopadu to bylo již okolo šesti. Do hry čím dál více vstupují také velmi přísná pravidla pro samotný zisk hypoték.

Kvartální vývoj prodejů nových bytů v Praze 2011–2022

Zájem o nové bydlení však podle developerů přetrvává a současnou situaci lze vnímat jako odkládání kupního rozhodnutí na dobu, kdy se situace více stabilizuje a klesnou úrokové sazby. Podle predikcí některých ekonomů by mělo dojít k mírnému poklesu sazeb už letos, což by přineslo oživení trhu. Odliv klientů s hypotékami by navíc mohl do jisté míry kompenzovat zájem institucionálních investorů. Oživení prodejů je možné tušit i kvůli stále vysoké inflaci, která prostředky na bankovních účtech rychle znehodnocuje.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!