Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#621 DTLG: Prodej secondhandových bytů v Česku loni klesl o více než polovinu

8. března 2023 (16:00) - Regiony - Praha - Secondhandy

Počet prodaných bytů v Česku se loni meziročně propadl o více než polovinu. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace ve spolupráci s datovou společností Dataligence. Prodeje starších bytů klesly o 51 %, rodinných domů o 49 % a nových bytů o 57 %. Jde o nejmenší počty prodejů za deset let. Ceny nemovitostí rostou rychleji než příjmy domácností.

„Počátek roku 2022 byl ovlivněn kulminací vysoké poptávky z předešlého roku a s tím vyprodáním trhu. Výsledkem byla nejnižší nabídka starších i nově stavěných bytů za deset let. Šoková změna způsobená hlavně válkou na Ukrajině nastala v závěru prvního čtvrtletí. Počátek energetické krize, vyšší ceny energií, prudký nárůst inflace, to vše změnilo náladu lidí. Trvalo to po celé druhé čtvrtletí a bylo to umocněno růstem úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Kvůli tomu ve druhé polovině roku 2022 realitní trh prakticky zamrzl," uvádí Milan Roček, šéf společnosti Dataligence.

V analýze za loňský rok byla vyhodnocena data o všech realizovaných prodejích z celé Česku, a to z velkých i menších měst a venkova. Celkem šlo o více než 61 000 skutečných tržních transakcí u starších bytů a rodinných domů, které byly zapsány v roce 2022 do katastru nemovitostí, a více než 8 000 nových bytů prodaných v roce 2022 developery.

Ceny domů a starších bytů na většině území ČR koncem roku klesaly, jejich pokles byl však pouze mírný. Maxima ceny dosáhly v polovině roku 2022 a do jeho konce klesly v průměru o 4,3 %. V meziročním srovnání starší byty zdražovaly o 3,4 %, upozornil Roček. Metr čtvereční staršího bytu v ČR stál koncem roku průměrně okolo 49 000 Kč, v Praze přes 117 000 Kč.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!