Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#623 DTLG: Česko mělo v posledních 10 letech jeden z nejrychlejších růstů cen nemovitostí z EU

13. března 2023 (17:00) - Regiony - Praha

Průměrné prodejní ceny novostaveb se zvýšily o 11 %, v ČR průměrně na více než 120 000 Kč za m2 a v Praze o deset procent na 151 643 Kč za m2. Průměrná cena v regionech se zvýšila o 14 % na 100 643 Kč za m2. Vyplývá to z analýzy datové společnosti Dataligence. „Akční nabídky, třeba kuchyně či garážová stání, se ale - promítnuto do absolutní hodnoty ceny bytu - projevují jako slevy v řádů 2 až 4 %," podotkl šéf Dataligence Milan Roček. Důvodem růstu cen je hlavně výrazný růst úroků hypoték.

Analýza uvedla, že Česko mělo v posledních deseti letech jeden z nejrychlejších růstů cen nemovitostí z Evropské unie, za poslední tři roky činil v ČR 54 % a v EU 24 %. "Může za to i předešlé období nízkých úrokových sazeb, ze kterých se stal nástroj, jak spořit s vyšším výnosem. V ČR je nedostatek nabídky bytů a ten se každým rokem zvyšuje. Třetí faktor je konzervatismus domácností, které považují nemovitost za uložení úspor," řekl Roček.

Růst cen nemovitostí navíc odskočil od vývoje růstu příjmů domácnosti. Mzdy od covidu vzrostly v ČR o necelých 20 % a ceny rodinných domů a starší zástava o 60 %, řekl Roček. Podle srovnání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a jeho dat se od roku 2015 do konce roku 2021 příjmový nesoulad v ČR zvýšil nejvýrazněji z 58 sledovaných zemí.

V letošním roce se podle Ročka očekává stagnace. Bude velký rozdíl mezi cenami bytů napříč republikou. „Jak je Česko malé, tak je rozdílné. Trh je třeba vyhodnocovat optikou rozmanitosti. Jiné to bude v Praze a Brně, v dalších městech a na venkově," vysvětluje. Podle něho je prostor pro pokles cen u starších bytů, novostavby vzhledem k vysokým nákladům ale zlevňovat nebudou.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!