Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#626 ČSÚ: Ročně se v ČR postaví v průměru přes 18 000 rodinných domů

20. března 2023 (16:00) - Regiony - Praha

Výstavba rodinných domů v České republice je v posledních letech poměrně intenzivní. Ročně se jich u nás postaví v průměru přes 18 000, v loňském roce to bylo dokonce o něco více – podle statistických údajů šlo o 18 998 bytů v rodinných domech z celkem 34 581 bytů dokončených. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Rostoucí ceny materiálů ani energií se zatím v tomto segmentu bytové výstavby neprojevily, nicméně letos lze jisté ochlazení očekávat. Z dat ČSÚ vyplývá, že největší zájem je dnes o zděné rodinné domy, ať už s využitím cihel nebo pórobetonu – ty tvoří víc než 80 % nové výstavby. Naopak v posledních letech postupně klesá zájem o dřevostavby, když nejmenší popularitu v Česku má výstavba z různých prefabrikátů a panelů.

Loňskou stavební aktivitu odborníci hodnotili jako stále silnou. „Investoři z řad soukromníků i developerů, kteří mají stavební povolení a zajištěné financování, výstavbu započali nebo v ní pokračují,“ říká Peter Markovič ze společnosti Xella, která je v ČR známá především jako výrobce tvárnic Ytong. Letos to ale bude pravděpodobně trochu jinak. „Na trh negativně působí vyšší ceny, drahé energie i vysoké sazby hypoték. S ohledem na vyšší cenu materiálů přistupují stavebníci ke stavbám obezřetněji – hledají úspory, slevují ze svých požadavků, stavějí svépomocí, kladou důraz na energetickou úspornost nebo alternativní zdroje energie. Část z těch, kteří se teprve rozhodují, zda stavět, či nikoliv, své rozhodnutí více zvažují,“ uzavírá Peter Markovič.

Obvykle soukromá, respektive občanská výstavba rodinných domů se na úhrnném výsledku bytové výstavby u nás v posledních dekádách podílí více než polovinou. Například před deseti lety, v roce 2012, z celkem dokončených 29 467 bytů jich 17 442 bylo v rodinných domech, což představovalo zhruba 60 %. V loňském roce tento podíl činil 55 %.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!