Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#628 HB Index: Ve 4Q 2022 dále pokračoval pokles trhu s nemovitostmi

24. března 2023 (16:00) - Regiony - Praha

Podle nejnovějšího HB Indexu pokračoval ve 4. kvartálu 2022 pokles trhu s nemovitostmi. Ceny bytů v mezikvartálním srovnání poprvé klesly od začátku roku 2013, a to v průměru o 0,7 %. U rodinných domů se tempo růstu cen snížilo z 2,6 % na 1,8 %. Pouze pozemky si zachovaly stejnou dynamiku a ceny rostly o 4,5 %, což je mírný pokles o 0,3 % ve srovnání s 3. čtvrtletím. „Vysoké ceny úvěrů a jejich nižší dostupnost ve spojení s celkovou ekonomickou situací vedly k dalšímu ochlazení trhu,“ říká předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek.

Největší průměrné poklesy cen (o 2 %) zaznamenaly Karlovarský, Moravskoslezský a Středočeský kraj. V Praze se ceny snížily 0,1 %. U bytů pokračoval také odliv poptávky podobně jako v 3. čtvrtletí. Za celý rok 2022 klesl zájem o 30 % oproti předchozímu roku. Nejvíce se snížila poptávka po bytech 3+1 a 3+kk. Odliv poptávky se dotkl i nových projektů, kde ceny stagnují. Nejistoty budoucího vývoje cen jak nemovitostí, tak stavebních prací vedou developery k tomu, že ve vybraných případech pozastavují uvádění nových bytů na trh. „Vysoké úrokové sazby a snížení dostupnosti bytů vedly k zvýšení zájmu o nájemní bydlení. Důsledkem nižší poptávky je i nárůst počtu dostupných bytů na trhu o 100 % oproti roku 2021,“ líčí Vašek.

Segment rodinných domů pokračuje v klesajícím trendu. Poptávka se výrazně snížila, u rekreačních nemovitostí téměř zamrzla. „Poptávka klesá a s ní se zpomaluje tempo růstu cen. Zájem se přesunul k menším úspornějším nemovitostem, naopak velmi těžko se prodávají větší domy bez rekonstrukce,“ uvádí Vašek. Omezení poptávky mělo pozitivní dopad na řešení problémů se stavebními materiály. Nejvíce se staví ve Středočeském kraji a okolí Brna. Je možné i zaregistrovat růst zájmu o mobilní domy, kontejnerové domy nebo modulární dřevostavby.

Jedině kategorie pozemků si zachovává prozatím stejnou růstovou dynamiku. Ve srovnání mezi čtvrtletími došlo sice k velmi mírnému zpomalení růstu cen, avšak za celý rok právě pozemky zaznamenaly nejvyšší nárůst, a to o 22,2 %.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!