Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#630 ČSÚ: Stavební produkce v Česku v roce 2022 meziročně reálně stoupla o 1,9 %

31. března 2023 (16:00) - Stavebnictví - Regiony - Praha

Stavební produkce v Česku v roce 2022 meziročně reálně stoupla o 1,9 %. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 1,9 % (příspěvek +1,3 p. b.), inženýrské stavitelství rovněž o 1,9 % (+0,6 p. b.). Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Stavebnictví se v průběhu roku dále potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit.

Nejrychleji rostla produkce v 1. čtvrtletí (+9,9 %), když k dobrému výsledku přispěla nízká srovnávací základna a příznivé počasí. Růst se odehrával v obou segmentech, rychleji rostlo inženýrské stavitelství. Ve 2. čtvrtletí byla produkce inženýrských staveb zhruba na úrovni loňského roku a v kladných číslech (+4,4 %) udrželo celkovou produkci pozemní stavitelství. Nejhorší výsledek zaznamenala stavební produkce ve 3. čtvrtletí (-1,7 %), když oba segmenty meziročně klesly podobným tempem. Ve 4. čtvrtletí produkce stagnovala a pokles tlumilo inženýrské stavitelství (+2,0 %).

Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci v roce 2022 v tuzemsku uzavřely 78 850 stavebních zakázek a meziročně se tento počet nezměnil. Celková hodnota zakázek se meziročně zvýšila o 14,4 % a činila 331,9 mld. Kč běžných cen. V pozemním stavitelství dosáhly nové stavební zakázky 141,8 mld. Kč a meziročně rostly o 12,2 %, inženýrské stavby zaznamenaly meziroční růst hodnoty zakázek o 16,1 % na 190,2 mld. Kč.

Zatímco v 1. čtvrtletí táhly celkový růst nových zakázek pozemní stavby a inženýrské spíše stagnovaly, ve 2. čtvrtletí byl v pozemním stavitelství zaznamenán pokles hodnoty zakázek a růst byl podpořen inženýrským stavitelstvím. Ve 3. a 4. čtvrtletí dosáhly růstu hodnoty nově uzavřených zakázek oba segmenty. Nejdříve rostlo rychleji pozemní stavitelství, zatímco koncem roku zakázky na inženýrské stavby. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky v roce 2022 činila 4,2 milionu Kč a byla meziročně o 14,4 % vyšší.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!