Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#631 ČSÚ: V roce 2022 bylo vydáno 86 047 stavebních povolení

3. dubna 2023 (18:00) - Stavebnictví - Regiony - Praha

Úřady v roce 2022 vydaly 86 047 stavebních povolení, což představovalo meziroční pokles o 5,4 %. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Počty povolení klesly na nové výstavbě, větší pokles nastal na změnách dokončených staveb. Počty povolení klesly ve všech kategoriích výstavby a pokles byl ovlivněn také vyšší základnou loňského roku. Nejvíce povolení bylo vydáno ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 512,8 miliardy Kč a meziročně klesla o 1,6 %. Orientační hodnota klesla kvůli nové výstavbě inženýrských staveb, kde loni v červenci vzrostla více než trojnásobně zásluhou vydání stavebního povolení na výstavbu metra trasy D.

„Pokud bychom z porovnání modelově odstranili stavby nad 1 mld. Kč, dostali bychom meziroční růst orientační hodnoty stavebních povolení o 8,7 %,“ vyčísluje ČSÚ. Z kategorií výstavby k růstu nejvíce přispěla nová výstavba budov, klesly pouze změny dokončených nebytových budov. Vyšší investice se plánují ve Středočeském kraji a v Jihomoravském kraji.

V roce 2022 byla zahájena výstavba 41 546 bytů a tento počet meziročně klesl o 7,7 %. K růstu přispěly výsledky z 1. čtvrtletí ovlivněné nižší základnou ze začátku loňského, covidem poznamenaného roku. V dalších čtvrtletích počty bytů klesaly. V rodinných domech počty zahájených bytů klesly pod úroveň roku 2021 o 5,5 %, v bytových domech byl zaznamenán pokles o 15,2 %. Nejvíce bytů se zahájilo ve Středočeském kraji (převážně rodinné domy) a v Praze (bytové domy). V roce 2022 bylo dokončeno 39 460 bytů, což je nejvyšší hodnota od roku 2007, a tento počet meziročně vzrostl o 14,1 %.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se podle ČSÚ v roce 2022 meziročně zvýšil o 0,8 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 7,7 %.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!