Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#656 CEEC: Trh projektových prací letos podle odhadu firem poroste pouze o 0,5 %

19. června 2023 (16:00) - Regiony - Praha - Developeři

Trh projektových prací letos podle odhadu firem poroste pouze o 0,5 %, v příštím roce o 1,2 %. Vyplývá to z průzkumu CEEC Research. „Velcí developeři a další privátní investoři se dále soustředí na projekty pro průmyslový a kancelářský development, zatímco některé projekty bydlení brzdí ochlazená poptávka. Organizace státu nadále počítají s investicemi do nových projektů, což by mělo přinést dostatečnou nabídku veřejných zakázek a přispět ke stabilnější situaci v celém stavebním sektoru,“ říká výkonný ředitel CEEC Research Michal Vacek.

Projektanti převážně pozemních staveb očekávají v roce 2023 mírný růst trhu o 0,5 % a v roce 2024 o 1,3 %. Projektanti inženýrských staveb očekávají růst trhu o 0,7 resp, 1 %. Společnosti očekávají růst tržeb o 2,2 % letos, což je s ohledem na dvojcifernou míru inflace a rostoucí náklady spojeno s poklesem ziskovosti. Vyšší tržby očekávají společnosti věnující se převážně inženýrské projekci. V roce 2024 projektové firmy čekají růst tržeb o 3,5 %. Firmy mají nasmlouvané zakázky na 8 měsíců dopředu, meziročně o měsíc méně. Pro 58 % dotázaných společností jde o stejně dlouhou dobu ve srovnání s minulým rokem. Pro čtvrtinu se ale jedná o pokles této doby.

„Pro rok 2023 byly stejně jako v přechozím roce alokovány 1,2 miliardy Kč na přípravu silničních staveb a 1,5 mld. Kč na přípravu dálničních staveb. U železnic na rok 2023 činí 4,1 mld. Kč. Zde došlo k téměř dvojnásobnému zvýšení oproti minulému roku, což je dáno potřebou na akcelerující přípravu Rychlých spojení. Letos lze tedy předpokládat, že trh s projektovými pracemi bude dostatečně saturován,“ míní ministr dopravy Martin Kupka. „V přípravě silniční infrastruktury v gesci ŘSD došlo navíc v zadávání projektových prací k úpravě, která zavádí systém valorizace prací. Důvodem je přehlednost podmínek a snížení rizika, které je přenášeno v rámci cenotvorby na projekčního konzultanta. Cílem je stabilizovat trh a zabránit výraznému výkyvu nabídkových cen,“ dodává.

Kapacity projektových společností jsou vytíženy na 93 %, z dlouhodobého hlediska jde o menší vytížení než v době extrémního tlaku na kapacity před 3 lety. Některé projektové kanceláře nadále hlásí vytíženost na maximu kapacity a nejsou schopny poptávku uspokojit. Kapacity projektantů ovšem zůstávají omezené především z důvodu nedostatku kvalifikované pracovní síly či nových absolventů.

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!