Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

#678 ČBA Hypomonitor: Průměrná hypoteční sazba v srpnu dále poklesla a je nejnižší za poslední rok

4. října 2023 (17:00) - Regiony - Praha - Nové byty

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v srpnu letošního roku hypotéky v objemu přes 14 mld. Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 2,7 mld. Kč, což představuje oproti červenci nárůst o čtvrtinu. Srpnový objem poskytnutých hypoték byl tak nejvyšší v letošním roce a zároveň od loňského léta, kdy trh začal citelně zamrzat. Z meziročního pohledu se projevil vliv nižší srovnávací základny a objem hypoték z meziročního pohledu vzrostl o 40 %, jedná se o první meziroční nárůst od prosince roku 2021. I přes uvedené zlepšení hypoteční aktivity v posledních měsících zůstává objem poskytnutých hypoték o více než 40 % nižší než v srpnu roku 2020.

Měsíční vývoj hypotečního trhu v ČR 2015-2023

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu dosáhl 11,5 mld. Kč po červencových 9,5 mld. Kč. Jde tak o nárůst o 2 mld Kč, tj. 21 % oproti červenci. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 2,6 mld. Kč oproti 1,9 mld. Kč o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték se v srpnu zvýšil z 3,1 tisíce na bezmála 3,7 tisíc, zatímco průměrný měsíční počet letošního roku je mírně nad hranicí 3 tisíc. Nadále se ale jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v roce 2020 se pohyboval kolem 6,7 tisíc a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíc. Jak z pohledu počtu, tak objemu skutečně nových hypoték zůstal srpen jen nepatrně pod červnovými hodnotami.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v srpnu dále mírně poklesla na 5,78 %. Zůstává tak nejnižší od srpna minulého roku, tj. za poslední rok. Úrokové sazby tak v posledních třech měsících opět klesají, což bylo umožněno postupným – i když stále rozkolísaným – poklesem tržních úrokových sazeb. I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby mezi nejvyššími za poslední dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v relativně širokém rozpětí mezi 6 až 7 %, jejich průměr v posledním měsíci mírně poklesl, stále se však drží nad 6% hranicí, kde se pohybuje již zhruba rok. Stále častěji se však nabídkové sazby pohybují i pod 6% hranicí.

Měsíční vývoj průměrných sazeb hypotečních úvěrů  2009-2023

Vyžadujete detailnější analýzy?

Potřebujete pro svá rozhodnutí pokročilejší informace a poptáváte kromě globálních čísel také detailnější data zaměřená na užší výběr pražských lokalit? Vyzkoušejte naší aplikaci Analýzy trhu, kde máte příležitost zakoupit jednu z detailních analýz vypracovaných pro jednotlivé městské obvody.

Vyplňte správně emailovou adresu!