Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Máme nový stavební zákon. Jaké změny nás čekají?

Hypoindex.cz, 20. července 2021 (17:00)

Na potřebě modernizace stavebního práva v ČR, zrychlení povolovacích procesů a zlevnění výstavby se shodli všichni zúčastnění, o konkrétní podobě nového stavebního zákona měli ale představu odlišnou. Poté, co Senát nový zákon jednohlasně vrátil zpět poslancům, podařilo se pro zákon získat podporu nadpoloviční většiny všech poslanců. Nyní už chybí jen podpis prezidenta. Jaké hlavní změny čekají od roku 2023 naše stavební právo?

Jedním z nejspornějších bodů zákona je převedení stavebních úředníků pod stát. V současnosti vykonávají stavební úřady výkon státní správy v tzv. přenesené působnosti. Podle oponentů zákona budou muset být nabíráni další státní úředníci, což vyjde státní rozpočet na další peníze, které si v období rekordního schodku nemůže dovolit. „Stát si u obcí platí 4 miliardy ročně za výkon přenesené působnosti, takže je to státní kompetence a stát si za to u obcí platí,“ připomněla ve své závěrečné řeči ministryně Dostálová.

Průzkum ukázal, že 40 % stávajících úředníků by chtělo přejít do služebního poměru, 24 % setrvá u stávajícího zaměstnavatele (tedy obce) a ostatní ještě nejsou rozhodnuti. Ministerstvo plánuje vyjednat s obcemi, aby úředníci zůstali ve stejných budovách, v nichž působí i dnes. Až tehdy, kdy to nebude možné, budou se hledat jiné prostory.

Státní stavební správa bude postavena na prvoinstančních krajských stavebních úřadech s územními pracovišti v obcích, druhou instancí bude Specializovaný a odvolací stavební úřad se sídlem v Praze, který bude řešit odvolání proti rozhodnutí krajského stavebního úřadu, ale zároveň bude mít na starosti rozhodování o stavbách strategického významu jako jsou letiště nebo dálnice. Nejvyšší instancí bude Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě.

Obdobná struktura profesionální státní správy dnes funguje například u zeměměřičských a katastrálních úřadů, anebo úřadů finančních. Profesionalizace má podle ministerstva zajistit jednak zastupitelnost úředníků (v současnosti je totiž přibližně 16 % všech stavebních úřadů tzv. jednohlavých – mají pouze jednoho úředníka), jednak odstranit tzv. systémovou podjatost.

Novinkou je integrace tzv. dotčených orgánů, které se musejí ke stavebnímu záměru vyjádřit, přímo do stavebního úřadu. Dotčené orgány nedodržují stanovené lhůty, je jich veliká řada a stavebník nebo investor jejich stanoviska musí zařídit sám. Ponovu se většina těchto dotčených úřadů stane součástí stavebního úřadu. Některé z nich zůstanou z důvodu celospolečenské důležitosti nadále samostatné (například Agentura ochrany přírody a krajiny nebo Hasičský záchranný sbor, památkáři budou integrováni jen částečně).

Nevyjádří-li se neintegrované orgány do 30 dnů, bude to jako by souhlasily (tzv. fikce souhlasu). O jejich vyjádření bude navíc nově žádat přímo stavební úřad. Stavebník tedy obdrží jedno razítko od jednoho úřadu v jednom řízení.

Dokumenty bude moci stavebník předávat úřadu elektronicky. Digitalizace, která je v dnešní době nezbytná, je však pouze nástrojem, připomíná ministryně Klára Dostálová. Sama o sobě by zrychlení povolovacích procesů nepřinesla.

Stavební řízení bude probíhat elektronicky. Od roku 2023 bude fungovat Portál stavebníka, ve kterém stavebník jednak podá žádost, jednak bude moci sledovat vývoj řízení. „Místo papírové žádosti s desítkami příloh, potvrzení a razítek stavebník nově podá žádost elektronickou, kterou do systému nahraje včetně projektové dokumentace,“ doplňuje Hořínek.

Zrychlení přinese i zavedení apelačního principu. Díky tomu si nebudou moci úřady přehazovat věc tam a zpět. Nadřízený stavební úřad totiž bude muset sám ve věci rozhodnout, nebude již vracet věc podřízenému úřadu. Nadřízený úřad bude muset sám rozhodnout i tehdy, když prvostupňový úřad nedodrží zákonem stanovené lhůty. Ty jsou u jednoduchých záměrů stanoveny na 30 dnů, u ostatních na 60 dnů a tam, kde je požadováno posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) potom 120 dnů. V odůvodněných případech lze lhůty prodloužit o dalších 30 dnů. Tam, kde by bylo velké množství účastníků, může být lhůta prodloužena i o 60 dnů.

Stavební zákon musí ještě podepsat prezident. Účinnosti nabývá 1. července 2023, ale část změn bude nabíhat postupně i předtím.

Zdroj fotografie: Shutterstock

více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!