Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Co přinese zvýšení klíčových sazeb ČNB hypotékám?

Hypoindex.cz, 21. července 2021 (15:00)

Česká centrální banka zvýšila klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů na 0,5 %. ČNB tak reagovala na aktuální vývoj makroekonomické situace, a to na očekávaný ekonomický růst v celé eurozóně a také na zvyšující se růst spotřebitelských cen. Domácí inflace se totiž ocitla u horní hranice tolerančního pásma. ČNB tak zasáhla směrem k větší cenové stabilitě. Klíčové úrokové sazby tedy rostou, bude to mít nějaký dopad na český hypoteční trh?

České hypoteční sazby začaly růst už před pár měsíci. Zatím jen opatrně a zatím jen u některých bank. I tak ale průměrná hypoteční sazba na trhu měřená Fincentrum Hypoindexem vzrostla z únorového dna 1,93 % na květnových 2,06 %. Hypoteční sazby se většinou drží mezi 2 a 3 %, jen minimum bank nabízí za určitých podmínek sazbu pod 2% hranicí. A jak to tak vypadá, tak úrokové sazby budou i dále růst.

Většina českých bank už přistoupila k růstu hypotečních sazeb v jarních měsících. Šlo víceméně o kosmetické úpravy, ale rozhodně to trhu vyslalo signál, že konec levných hypotečních sazeb se blíží. Banky si zatím sice moc nedovolují, na cenové uzdě je drží především konkurenčně silný trh, ale je víceméně jasné, že období zdražování přišlo. Trend pak potvrdila i bankovní rada ČNB, která v druhé půlce června zvedla klíčové úrokové sazby. Ceny zdrojů na mezibankovním trhu tak dále porostou a hypotéky nejspíše začnou zdražovat.

Cílem monetární politiky České centrální banky je tradičně cenová stabilita české koruny. Banka nestanovuje úrokové sazby s ohledem na hypoteční nebo nemovitostní trh, i když i situaci tam bedlivě sleduje. ČNB jde ale především o cenovou stabilitu a cílování inflace, přičemž jako ideální inflaci vnímá 2% růst indexu spotřebitelských cen.

K současnému zvyšování úrokových sazeb pak banka přistoupila právě z důvodu rostoucí české inflace, která se momentálně pohybuje kolem 3% hranice. A nejen to, v odůvodnění svého rozhodnutí se banka opřela nejen o růst české inflace, ale také o růst českého i evropského HDP a o zvyšující se ceny ropy a ostatních zdrojů. Současnou situaci vyhodnotila jako proinflační a zároveň jako období obnovy a rychlého oživení. Přistoupila tak k danému zvýšení sazeb.

A je velmi pravděpodobné, že to nebude letošní jediné zvyšování, ostatně Jiří Rusnok, guvernér ČNB, to nepřímo potvrdil. I když v eurozóně patří v posledních letech k tradici mít spíše nízké úrokové sazby, ČNB už několikrát ukázala, že se nebojí restriktivnější a především razantnější monetární politiky. Je otázkou, jak moc bude tato protiinflační politika úspěšná, každopádně česká koruna v posledních týdnech spíše posiluje a je možné čekat, že bude posilovat i nadále. To by mohlo snížit ceny zdrojů z dovozu a pomoci dále krotit českou inflaci.

Zdroj fotografie: Shutterstock

více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!