Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Vyplatí se kupovat ještě teď byt na investici?

Hypoindex.cz, 27. července 2021 (14:15)

Nejsou ceny nemovitostí už moc vysoko a nejsou hypotéky moc drahé, aby byla investice do nemovitostí výnosná? Ceny nemovitostí v uplynulém období vesele rostly a připsaly si za rok v některých lokalitách klidně i pár desítek procent. Svádí to tak k myšlence, že ceny nemovitostí jsou na svém vrcholu a že už se rozhodně nevyplatí je kupovat. Je tomu opravdu tak?

Výhodou investic do nemovitostí je to, že poskytují nejen trvalý růst hodnoty, ale také pravidelný příjem z pronájmu. Sice příjem z pronájmu není úplně pasivním příjmem a občas vyžaduje nějakou tu práci navíc, například když hledáte nového najemníka. Ale i tak je to celkem stabilní příjem, který nabízí příjemný výnos z investice do nemovitosti.

Ceny nemovitostí v posledních letech nabyly takového tempa růstu, že se najednou investice do nemovitosti jevila jako velmi lákavá příležitost. Kdo koupil nemovitost před pár lety, mohl klidně dosáhnout i dvouciferného zhodnocení. Tomu ostatně odpovídá současná situace na realitním trhu. Nemovitosti se v nabídce často neohřejou ani pár dní a už mají nového majitele.

Investiční poptávka po nemovitostech tak v posledním roce vyhnala ceny do takových výšin, že je na pořadu dne otázka: opravdu se ještě stále vyplatí kupovat nemovitost na investici? Však ceny už určitě dále neporostou. Nemovitosti dosáhly svého cenového vrcholu, a proto se nevyplatí do nich investovat. Nebo že by to bylo jinak?

Dalším aspektem, který mluví proti nákupu investiční nemovitosti, představují klesající ceny nájmů. Díky tomu, že na trh nájmů přišlo v uplynulém roce mnoho nabídek z Airbnb, ceny nájmů klesly. Pravidelný příjem z nemovitosti z pronájmu tak čekejte nižší, když budete nemovitost pronajímat nyní, než když jste ji pronajímali před rokem a půl. Částečně se tak snižuje celková rentabilita investiční nemovitosti.

Proti nákupu investičních nemovitostí mluví také hypoteční trh. Přece jen málokdo kupuje nemovitosti za hotové, navíc výnosnost nemovitosti může být díky pákovému efektu mnohem zajímavější, pokud si pořídíte hypotéku.

Hypoteční sazby se ovšem právě teď odráží od svého dna a začínají růst. Hypotéky se brzy začnou prodražovat a počítejme s tím, že se zvýší náklady na nákup investiční nemovitosti. Je ovšem nutno říct, že se nepředpokládá, že by hypoteční sazby rostly zásadním tempem. Konkurence mezi bankami to zatím nedovolí. Peníze na mezibankovním trhu ale dále zdražují, ke zvýšení sazeb přistoupila i ČNB, takže růst hypotečních sazeb se dá určitě čekat.

více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!