Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Po coworkingu přichází coliving

Stavebni-forum.cz, 14. září 2021 (15:00)

V české populaci dlouhodobě přetrvává potřeba něco vlastnit – od jízdního kola přes auto a chalupu až po rodinný dům či byt. Globální trendy se ovšem ubírají jiným směrem – v duchu myšlenky, že mít k nějaké věci přístup je lepší než si ji koupit, protože je to nejen levnější, ale i ekologičtější. Příkladem za všechny je celosvětový rozmach společného bydlení, tedy colivingu, který již dávno překonal mýtus, že je vhodný maximálně pro studenty.

Navíc v době moderních technologií a sociálních sítí, které mají za cíl lidi propojovat, ale přitom v nich často vyvolávají pocity osamění a izolace, tento systém bydlení umožňuje, aby k sobě měli lidé znovu blíž. Stále většího významu samozřejmě coliving nabývá v současné turbulentní době, kdy se ukazuje jako ideální pro ty, kdo chtějí pružně reagovat na nepředvídatelné situace a vyhnout se pasti vysokých cen nemovitostí. Poradenská společnost CBRE zmapovala tento fenomén v řadě západoevropských metropolí, kde je spolubydlení naprosto běžné. Výsledky tohoto průzkumu naznačují, jak silný potenciál může coliving mít i pro český trh. A to nejen z pohledu jednotlivců, kteří potřebují bydlet, ale také investorů hledajících zajímavé příležitosti.

Charakteristickou vlastností colivingu je sdílení. Obyvatelé bytu mají k dispozici svůj soukromý pokoj, přičemž všechny ostatní prostory jsou již společné – ať už se jedná o kuchyň, obývací pokoj anebo třeba tělocvičnu, hernu, bar či speciální pracovní prostor ve stylu coworkingu. Spektrum sdílených místností je široké a jejich vybavení zpravidla nadstandardní.

„Podobné projekty se často nacházejí v atraktivních lokalitách v centru měst, kde nabízejí krátkodobé ubytování na několik dnů i dlouhodobý pronájem v řádu let. Menší míra soukromí je tak vyvážena nižším nájmem na dobré adrese, vysokou flexibilitou, bohatými sociálními kontakty a přístupem k věcem, které by si lidé za jiných okolností nemohli sami dovolit. To vše na bázi měsíční platby, která zahrnuje veškeré poplatky,“ komentuje Jakub Stanislav z CBRE a dodává: „Stávající colivingové platformy ukazují, že tento koncept je dobře odolný i v době pandemie. Každý rezident má vlastní zázemí, které umožňuje sociální distancování. A společné prostory jsou natolik velkorysé, že bez problémů umožňují dodržování bezpečných rozestupů.“

Změny v systému práce, rostoucí počet „singles“ ve velkoměstech a rozvoj sdílené ekonomiky vedou i v oblasti bydlení k přehodnocování priorit. I když colivingové projekty primárně vyhledává generace mileniálů ve věku od 24 do 39 let, postupně se začíná prosazovat i mezi dalšími věkovými kategoriemi.

„V České republice je zatím coliving v plenkách, nicméně právě proto představuje pro potenciální investory atraktivní příležitost. Jeho očekávaný nástup lze přirovnat k nedávnému rozmachu coworkingových center. Fenomén sdílených kanceláří se do Česka dostal v roce 2009 s několikaletým zpožděním oproti zahraničí a jeho rozjezd byl pozvolný. Ovšem jakmile si lidé navykli pracovat v živé komunitě, začala poptávka růst. V současnosti mají už některá centra klienty na čekací listině. Když si Češi na něco zvyknou a začnou to využívat, je cesta k rychlému šíření otevřena. Očekáváme, že u colivingu bude vývoj obdobný,“ konstatuje J. Stanislav. Na tomto konceptu podle něj u nás již funguje bydlení pro studenty, které provozují například společnosti Zeitraum a Karlín Group v Praze anebo CTP v projektu Domeq v Brně. Komunitní bydlení pro všechny, tedy bez ohledu na věk, chystají společnosti Acord Invest a Trigema, rekonstrukcí za stejným účelem projde i první československý mrakodrap známý jako Dům Radost. Nově má zahájit provoz také projekt WorkLounge Living na Žižkově.

více čtěte na: www.stavebni-forum.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!