Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

NSZ: První povolební atak

Stavebni-forum.cz, 16. listopadu 2021 (08:00)

Sdružení místních samospráv (SMS) koncem minulého týdne oznámilo, že se obrátí na nově zvolené poslance s výzvou k odložení účinnosti nového stavebního zákona (NSZ). Jde o první útok na tuto normu po parlamentních volbách, lze ale s jistotou předpokládat, že nikoli poslední.

NSZ, který v mnoha ohledech přináší změny velmi radikální, schválili poslanci přes veto Senátu letos v červenci, kdy normu podepsal i prezident Miloš Zeman. Hlavní změna, kterou přináší a která je také nejvíce kritizovaná, je přesun stavebních úřadů pod stát, když zároveň se v rámci tohoto posunu počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním budou jednotlivé stavební úřady organizované podobně jako třeba v oblasti finanční správy. Hlavně tato ustanovení NSZ mají řadu odpůrců, kteří po víkendových volbách ve Sněmovně posílili. Volby vyhrála koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), která s koalicí Pirátů a Starostů bude mít ve Sněmovně většinu 108 mandátů. Přitom obě seskupení již před volbami avízovaly, že pokud budou po říjnových volbách vládnout, stavební zákon změní.

Podle jejích tvůrců má nová základní stavební norma zrychlit stavební řízení a zajistit dodržování stanovených lhůt. Odpůrci zákona ale tvrdí, že státní správa se vzdálí občanům a stavební řízení se ještě více zkomplikuje. Na případné změny, které navrhují jak – vedle zmíněných politických stran – především instituce systému samosprávy, je zdánlivě dost času, protože zákon bude účinný až v polovině roku 2023. Některé změny ovšem začnou platit od 1. ledna příštího roku a několik paragrafů NSZ dokonce nabylo účinnosti už druhý den po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Patří mezi ně ustanovení o stavebních uzávěrách vydaných podle starší stavební legislativy.

Prvním krokem ke změnám NSZ má podle kritiků být odklad jeho účinnosti. „Budeme usilovat o to, aby účinnost zákona byla odložena alespoň o osmnáct měsíců. To je minimální doba nezbytná pro to, aby byla současná podoba stavebního zákona upravena a zohlednila návrhy předkládané v předchozích měsících. Ty mají za cíl zmírnit negativní dopady stavebního zákona na funkčnost stavebního řízení, na lidi v regionech i na státní rozpočet, na něž jsme dlouhodobě upozorňovali,“ uvedl předseda SMS Stanislav Polčák.

Sdružení nyní pověřilo svou místopředsedkyni a opětovně zvolenou poslankyni Věru Kovářovou (STAN), aby zmíněné kroky iniciovala ve spolupráci s dalšími poslanci, kteří se dlouhodobě zabývají stavební legislativou. V. Kovářová k tomu uvedla, že na záměru zjednodušit a zrychlit stavební řízení nehodlají kritici nic měnit. „Budeme ale usilovat o to, aby úprava stavební legislativy nepoškodila oprávněné zájmy samospráv ani plynulost stavebního řízení,“ řekla. V. Kovářová věří, že v nové Sněmovně bude pro navrhované změny pochopení. „Senát dal svůj názor na současný stavební zákon najevo velmi jasně, když ho v červenci jednomyslně odmítl,“ připomněla.

Odklad účinnosti zákona o 18 měsíců by ale podle dosluhující ministryně pro místní rozvoj nic nevyřešil, navíc by způsobil problémy. „Pokud by mělo dojít ke změně struktury stavebních úřadů a k dalším změnám, včetně nového změnového zákona, odhadujeme proces na nejméně dva až čtyři roky,“ řekla Klára Dostálová k možným úpravám zákona. „Nejdůležitější strategické infrastrukturní stavby v zemi blokuje v tuto chvíli takzvaná systémová podjatost a země trpí krizí dostupného bydlení. A to se bez nového stavebního zákona vyřešit prostě nedá,“ doplnila.

Odklad by měl podle ministryně i vážné finanční dopady: „Šlo by především o ušlé zisky, a to jak na straně soukromého sektoru, tak veřejného, například v podobě nepostavených dálnic a prodražování staveb v čase, což pocítí každý občan,“ uvedla.

Odložení účinnosti NSZ v minulých měsících požadoval leckdo – například v září to byla Asociace krajů. „Podporujeme, aby došlo k odložení účinnosti stavebního zákona, protože jsme přesvědčeni, že proces v téhle chvíli rozhodně není připraven tak, aby začal fungovat v časových termínech, které nový legislativní rámec tomu dává,“ uvedl tehdy předseda rady této asociace jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).


foto: Shutterstock
více čtěte na: www.stavebni-forum.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!