Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Praha v nabídce bytů naráží na strop, Brno rekordně nad 80 tisíci Kč za m2

Skypaper.cz, 14. prosince 2021 (08:00)

Průměrné ceny bydlení v Česku nepřestávají ve většině regionů růst, v průměru dokonce vyšším meziročním tempem než na konci pololetí.

V Praze se prodává průměrný byt za skoro 113 tisíc Kč za m2, nicméně trh zde narazil na strop a poptávka výrazně oslabila ve prospěch jiných regionů, a to nejen středních Čech. U pražských rodinných domů průměrná cena vyšplhala na 106,5 tisíce Kč za m2 při skoro 6 % růstu zájmu. Vyplývá to z Kvartálního monitoru trhu s nemovitostmi realitní skupiny EHS, která využívá data realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

V části krajů cenový růst tlačí rezidenční poptávka, v jiných jsou tahounem investice fondů i jednotlivců nebo nekončící hlad po rekreačním bydlení. Roli hrají i zdražující se rekonstrukce, které zvedají ceny o další stovky tisíc. U rodinných domů padly rekordy v cenách za m2 v osmi krajích ze 14, u bytů ve 12 krajích. Tempo růstu cen se u rodinných domů za poslední tři měsíce zvýšilo z 15 na 22 %, u bytů na 23 % oproti letním 16 %.

Nový rekord v cenách bytů má Brno, poprvé se v průměru prodávají za více než 80 tisíc Kč za m2 korun, což stál pražský byt na začátku roku 2019. Překvapivě klesla průměrná cena rodinných domů v Jihomoravském kraji, a to na necelých 43 tisíc Kč za m2, důvodem byl především zájem o méně kvalitní lokality s delším dojezdem do spádových oblastí.

Milník za sebou mají i byty ve středočeských městech. Ty se poprvé v průměru dostaly nad 70 tisíc Kč za m2 při meziročním tempu růstu cen 21,2 %. Důvodem je především silná poptávka domácností, které chtějí opustit Prahu a vyměnit delší dojezdovou dobu za nižší cenu nemovitosti. To platí i pro rodinné domy dále od města, které mají ještě příznivou cenovou hladinu – ty se nyní ve Středočeském kraji prodávají za 60 tisíc Kč za m2.

„Stále platí, že je nejlepší příležitost pro prodej rodinného domu za posledních 20 let. To na trh přineslo celou řadu nových nemovitostí v zajímavých lokalitách, které vyhledávaly především městské domácnosti jako alternativu k drahým bytům v centrech a širším městě,“ říká ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. „Týkalo se to jak poměrně nových staveb, tak starších domů před generální rekonstrukcí po celém Česku,“ dodává.

Rychle stoupají ceny v kdysi levných regionech, zejména u bytů. Poptávka rezidentů i investorů tlačí na ceny především v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji, a to tempem, které se pohybuje kolem 40 %. Tento bezprecedentní trend může nastartovat transformaci životních podmínek ve městech a okresech těchto krajů, které se dlouhodobě potýkaly s podprůměrnou poptávkou.

Cenový růst by však mohl po celém Česku postupně začít brzdit. „Hlavní vliv bude mít především menší dostupnost hypoték. Hlavní signál, že se začíná v některých případech narážet na cenový strop, již přišel. Dva kvartály po sobě se u bytů nemění celorepublikový cenový průměr. To ukazuje, že se v levnějších krajích prodalo více nemovitostí, v těch dražších naopak méně. A navíc se prodlužuje čas, který je u těch nejdražších potřebný k dojednání obchodu,“ míní Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „Například z Prahy začíná mizet stále větší část poptávky domácností střední třídy, jejichž zájem se nyní kromě středních Čech přesouvá do Plzně, Hradce Králové nebo Liberce,“ doplňuje.

Nájmy přestaly klesat a nejspíš opět porostou

Výrazná změna se ve 3. kvartálu odehrála u nájemního bydlení. Počet zájemců se v posledním kvartále zdvojnásobil a celkový počet poptávek se ve 3. kvartálu přiblížil hranici 210 tisíc. Přesto průměrné ceny nájmů zatím rostly jen nepatrně a počet uzavřených nájemních transakcí byl mírně nižší než před prázdninami. V Praze se nájmy ustálily na 272 Kč za m2 bytu, což je 3% růst oproti minulému kvartálu. V Brně cena nájmu za byt vyrostla o 4 % na 247 Kč.

Výrazná změna se ve 3. kvartálu odehrála u nájemního bydlení. Počet zájemců se v posledním kvartále zdvojnásobil a celkový počet poptávek se ve 3. kvartálu přiblížil hranici 210 tisíc. Přesto průměrné ceny nájmů zatím rostly jen nepatrně a počet uzavřených nájemních transakcí byl mírně nižší než před prázdninami. V Praze se nájmy ustálily na 272 Kč za m2 bytu, což je 3% růst oproti minulému kvartálu. V Brně cena nájmu za byt vyrostla o 4 % na 247 Kč.

Dá se očekávat, že ceny i poptávka skokově vzrostou v následujících dvou kvartálech. Důvodem jsou především změny hypotečních úvěrů, které pro desítky tisíc domácností znamenají odložení nebo přehodnocení jejich investic do vlastní nemovitosti. „Konec roku se bude vyznačovat rychle rostoucí cenou nájmů v Praze a Brně. Ceny nájemního bydlení budou hnát nejen méně dostupné hypotéky, ale také inflace a rostoucí ceny energií. A přestože bytů k dispozici je i díky slabému turismu stále relativní dostatek, můžeme se opět brzy dostat do situace, kdy je jeden byt průměrně poptáván několika desítkami zájemců,“ uzavírá Meyer.


více čtěte na: www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!