Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Aktuální sazby hypoték: Sazby se usazují nad 4 %

Hypoindex.cz, 30. prosince 2021 (08:00)

Úrokové sazby hypoték se ve většině bank již během listopadu dostaly za hranici 4 %. Ceny zdrojů ale zůstávají vysoké a ČNB by mohla pokračovat v utahování měnových kohoutů. Brzy se tak můžeme dočkat dalšího zdražování hypotečních úvěrů.

Během listopadu doznívalo na hypotečním trhu rozhodnutí ČNB o zvýšení základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 %, ke kterému přistoupila centrální banka na začátku listopadu. Sazby od té doby zvýšily všechny banky bez výjimky, některé ale stále nabízejí sazby pod 4 %.

Česká spořitelna překračuje zatím jako poslední 4 %

Nad hranici 4 % zdražilo hypotéky v listopadu hned sedm bank. Jako poslední se k nim zatím připojila Česká spořitelna, která s platností od 1. prosince zdražila hypoteční úvěry o půl procentního bodu. Sazby hypoték s fixací na jeden rok tak v České spořitelně začínají na 4,74 % p. a., s fixací na tři roky na 4,24 % p. a. a s fixací na pět let na 4,14 % p. a.

O něco výrazněji zdražila hypotéky skupina ČSOB, která již s platností od 15. listopadu zvýšila sazby tří a pětiletých fixací o 0,6 procentního bodu na 4,39 % p. a., resp. 4,19 % p. a. Sazby hypoték fixovaných na jeden rok pak vzrostly o 0,7 procentního bodu na 4,59 % p. a.

Komerční banka zdražila hypotéky fixované na tři a pět let na stejnou úroveň jako skupina ČSOB, ale až s platností od 29. listopadu. Sazby hypoték s fixací na tři roky vzrostly o 0,8 procentního bodu na 4,39 % p. a. a sazby hypoték fixovaných na pět let o 0,7 procentního bodu na 4,19 % p. a. Hypotéky s fixací na jeden rok pak zdražily v Komerční bance dokonce o 0,9 procentního bodu na 4,49 % p. a.

Nad 4 % také Creditas, Equa, Moneta i UniCredit Bank

Banka Creditas zvýšila sazby hypoték s fixací na tři a pět let shodně o 0,7 procentního bodu na 4,39 % p. a., resp. 4,29 % p. a. Raiffeisenbank zdražila hypotéky také o 0,7 procentního bodu a všechny sledované fixace začínají nově na 4,19 % p. a.

Moneta Money Bank se rozhodla k podobně razantnímu kroku jako ČNB. Sazby hypoték s fixací na jeden a tři roky zvýšila shodně o 1,35 procentního bodu na 4,39 % p. a. a s fixací na pět let o 1,15 procentního bodu na 4,29 % p. a. Equa bank přistoupila také k výraznějšímu zdražení hypoték. Sazby hypoték s fixací na tři a pět let zvýšila o jeden procentní bod na 4,49 % p. a.

UniCredit Bank poslala sazby pětiletých fixací těsně za hranici 4 %, když je zvýšila o 0,54 procentního bodu na 4,09 % p. a. Sazby hypoték s fixací na tři roky pak vzrostly o 0,53 procentního bodu na 4,19 % p. a.

Pod hranicí 4 % již jen několik posledních bank

Hypotéky zdražily i ostatní banky, jejich sazby se však stále drží pod čtyřprocentní hranicí. Air Bank zvýšila sazby s platností od 15. listopadu, a to o 0,8 procentního bodu u pětileté fixace na 3,74 % p. a. V mBank vzrostly sazby již od 9. listopadu o 0,4 procentního bodu u všech sledovaných fixací na 3,99 % p. a.

Sberbank zdražila jednoleté fixace o 0,45 procentního bodu na 3,89 % p. a., tříleté fixace o půl procentního bodu také na 3,89 % p. a. a pětileté fixace o 0,4 procentního bodu na 3,79 % p. a.

Fio banka sice od 6. listopadu zvýšila úrokové sazby hypoték až o 1,2 procentního bodu, přesto stále zůstává nejlevnější hypoteční bankou na trhu. Hypotéky fixované na jeden rok vzrostly nejvíce, tedy o 1,2 procentního bodu na 3,48 % p. a., hypotéky s fixací na tři roky o jeden procentní bod na 3,48 % p. a. a s fixací na pět let o 0,9 procentního bodu na 3,38 % p. a.

Blíží se další zdražování hypoték?

Další tak razantní zvýšení základní úrokové sazby, o kterém ČNB rozhodla na začátku listopadu, již podle člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba nejspíš nepřijde. „Tak velké překvapení vás už nečeká. Dohnali jsme inflační vývoj,“ řekl v rozhovoru pro ekonomický podcast MakroMixér koncem listopadu Tomáš Holub.

Centrální banka ovšem ještě v letošním roce s utahováním měnových kohoutů zřejmě neskončila. Guvernér ČNB Jiří Rusnok sice minulý týden prohlásil, že by sazby v prosinci mohly zůstat beze změny, prognóza ČNB ale počítá s dalším nárůstem sazeb až ke 3,25 % na začátku příštího roku a inflace se navíc nevyvíjí podle představ centrálních bankéřů.

„Samozřejmě předpokládám, že bude návrh na další zvýšení sazeb, ale očekával bych za sebe, že to bude už v nějakém víceméně normálním rámci,“ uvedl Jiří Rusnok pro Reuters. Za standardní růst základních úrokových sazeb je zpravidla považováno zvýšení o čtvrt procentního bodu. O dalším vývoji základních sazeb bude ČNB rozhodovat 22. prosince.

Úrokové sazby hypoték tak zřejmě nečeká v nejbližší době obrat k lepšímu, navíc zůstává vysoká i cena peněz na mezibankovním trhu. Hypotéky tak budou dál zdražovat, i když možná pomalejším tempem.


foto: Shutterstock
více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!