Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Stavebnictví roste, staví se nejvíce bytů od roku 2009

Hypoindex.cz, 11. ledna 2022 (08:00)

Stavební úřady v říjnu vydaly 7675 stavebních povolení. To bylo o 9,6 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 34,3 miliardy korunu. Situace kolem vydávání stavebních povolení se mírně zlepšuje. Nicméně úzké hrdlo se přesunulo na stranu stavařů, kteří nestíhají realizovat zakázky.

Počet zahájených bytů v říjnu 2021 meziročně vzrostl o 38,8 % a dosáhl hodnoty 3583 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 16,6 %. V bytových domech vzrostl počet zahájených bytů dvojnásobně. Počet dokončených bytů v říjnu 2021 meziročně vzrostl o 17,2 % a činil 3379 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 7,8 %, v bytových domech počet dokončených bytů vzrostl o 37,7 %.

„Oblast stavebních povolení a bytové výstavby je i nadále na vzestupu, který je zčásti způsoben omezeným provozem v loňském roce. Rostly ukazatele v téměř všech kategoriích včetně dokončování rodinných domů,“ vysvětluje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

„Velmi pozitivní zprávy přicházejí z bytové výstavby, která pokračuje v letošním boomu, a tak po letech charakterizovaných výrazným převisem poptávky se staví více než 40 tisíc bytů za rok. Naposledy jsme přitom taková čísla viděli v roce 2009. Není to sice dost na to, aby se zvrátil trend rychlého růstu cen bytů a rodinných domů, ale alespoň by mohlo dojít k jeho výraznějšímu zbrzdění,“ uved Petr Dufek, analytik ČSOB.

Podle hlavního Ekonoma BH Securities Štěpána Křečka přetrvává ve stavebnictví problém s vysokými cenami stavebních materiálů. „Ty prodražují stavby, což vede k výraznému přeceňování zakázek. Do problémů se kvůli tomu dostávají rodiny, kterým banky již nechtějí navýšit hypoteční úvěry, takže nemají dostatek prostředků na dokončení svých domů.“

„Popandemická „rekonvalescence“ stavebnictví probíhá pomaleji, než je tomu u zbytku české ekonomiky. A ani ta není kdovíjak rychlá, zejména kvůli zadrhávání autoprůmyslu a zdražování průmyslových vstupů, včetně pracovní síly. Stavebnictví je „nejvíce nemocným mužem“ české ekonomiky,“ poznamenal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank.


více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!