Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Zdražování nemovitostí neustává. Ceny pozemků raketově rostou a trhají rekordy

Hypoindex.cz, 3. března 2022 (08:00)

Růst cen nemovitostí v posledním čtvrtletí roku 2021 znovu překonával dosavadní rekordy. Ceny pozemků vzrostly za pouhé tři měsíce o téměř 6 %, meziročně pak růst přesáhl 23 %. Jde o největší nárůst za celou historii HB indexu. Stabilní růst cen i nadále vykazují bytové jednotky, stejně jako minulé čtvrtletí zdražily o 5 %. Naopak tempo růstu cen v posledním čtvrtletí mírně zpomalilo u rodinných domů, i tak ale domy meziročně zdražily o 17,9 %.

Růst cen rezidenčních nemovitostí ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku opět zrychlil, ukazuje HB INDEX. Byty zaznamenaly opakovaný 5% růst, naopak tempo růstu mírně zpomalilo u rodinných domů. I nadále se ale jedná o meziročně rekordní růst. Mimořádný rok zažila kategorie pozemků, jejíž tempo růstu bylo nejvýraznější a meziročně vzrostlo o 23,2 %.

„Poslední kvartál minulého roku ani tentokrát nepřinesl výrazné ochlazení trhu. Hlavní příčinou rostoucích cen byla obava z dalšího zvyšování úrokových sazeb, která poháněla poptávku po volných nemovitostech. Tempo růstu mírně zpomalilo u rodinných domů, což přisuzujeme rostoucím cenám stavebních materiálů. V nadcházejícím období očekáváme výraznější zpomalení tempa růstu související s dražšími úrokovými sazbami, zlevňování v žádném ze segmentů ale nenastane,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Jiřího Feixe. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na www.hypotecnibanka.cz.

HB INDEX 4Q 2021 – Bytové jednotky:

„Oproti třetímu čtvrtletí zaznamenaly ceny bytů opakovaný, velmi vysoký růst na 5% hranici. Největší nárůst cen byl zaznamenán v Ústeckém kraji, v Praze byty rostly o 4,4 %, nejvíce v kategorii 2+1 a 2+kk. Tahounem růstu zůstal vysoký podíl investičních nákupů a obava z inflace, navíc přibyla obava ze zpřísňování podmínek hypotečních úvěrů ze strany centrální banky. V hlavním městě pokračuje trend zdražování novostaveb v průběhu výstavby, developeři se nyní častěji přiklánějí k levnějším variantám výstavby. Na druhou stranu však roste tlak ze strany nakupujících na vyšší standard vybavení a jeho energetickou úspornost,“ shrnuje Jiří Feix.

HB INDEX 4Q 2021 – Rodinné domy:

„Přesto že v posledním čtvrtletí růst cen rodinných domů mírně zpomalil, i nadále platí, že zdražily nejvíce za posledních deset let. Přetrvává zájem o domy v dobrém technickém stavu, naopak nižší zájem je kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů o domy určené k rekonstrukci a o novou výstavbu domů. Lidé stále více vyhledávají rodinné domy ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, kde jsou ceny přívětivější. Nejvíce se pak staví ve Středočeském a Jihomoravském kraji, tedy v dojezdové vzdálenosti od největších českých měst. Z developerských projektů je největší zájem o řadovou výstavbu. Řada developerů začala do kupních smluv zařazovat inflační doložky, kterými se chrání před zvyšujícími se stavebními náklady,“ doplňuje Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

HB INDEX 4Q 2021 – Pozemky:

„Pozemky zaznamenaly v minulém roce největší růst ze všech tří segmentů nemovitostí, a to 23 %. Za nárůstem stojí dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou zpomalují zastaralé územní plány i nedostatečné kapacity inženýrských sítí, jejichž náklady na zavedení navíc také zdražují. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky i v lokalitách vzdálených od velkých měst. Díky převisu poptávky se i více prodávají pozemky, které nejsou primárně určeny pro výstavbu, především pro spekulace “ uzavírá Jiří Feix.


více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!