Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

V Praze získalo loni stavební povolení 1703 bytových budov, před 10 lety to bylo 4636

Hypoindex.cz, 8. března 2022 (08:00)

Stavební povolení získalo minulý rok v Praze 1703 bytových budov. To je téměř o tři tisíce méně, než tomu bylo před deseti lety. Rekordní byla ale hodnota povolených staveb. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se vyšplhala na 35,54 miliardy korun.

V údajích ČSÚ jsou zahrnuty jak velké rezidenční projekty, tak menší rodinné domy s jedním či maximálně jednotkami bytů. Úplně nové bytové výstavby se týkalo jen 373 stavebních povolení, 1330 povolení získali investoři na změnu dokončených staveb.

„Zatímco celková orientační hodnota všech povolených bytových staveb byla loni v Praze rekordní, celkový počet se v porovnání s předchozími lety příliš nemění. V dlouhodobém srovnání však počet výrazně propadl. V roce 2020 získalo v Praze stavební povolení 1629 bytových budov v celkové hodnotě 16,491 miliardy korun,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.

Loňské rekordní číslo, které je více než dvakrát vyšší než v předminulém roce, nepřímo potvrzuje velký nárůst cen stavebních prací a materiálu. U některých řemeslných profesí došlo k meziročnímu růstu dokonce o desítky procent. Právě stavební náklady na povolené budovy ČSÚ monitoruje. Do statistiky naopak nezapočítává cenu pozemků. Pořizovací hodnota povolených bytových budov tak bude výrazně vyšší. Pro kupující nových bytů je to špatná zpráva, protože to znamená jediné: dražší byty.

Jak Evžen Korec dále poznamenal: „Smutný a zároveň velmi vypovídající je také pohled na vývoj počtu vydaných stavebních povolení. Není to tím, že by neměly co povolovat. Na úřední razítka čekají stovky rezidenčních projektů. Hlavním důvodem je stále komplikovanější proces povolování nových staveb, kvůli kterému bohužel není výjimkou čekat na zisk stavebního povolení pro větší rezidenční projekt i přes deset let. Vliv loni přijatého nového stavebního zákona, který by měl vydání povolení urychlit, se projeví nejdříve za pár let.“

Praze v rezidenční výstavbě už tradičně dýchá na záda Středočeský kraj, kde loni získalo stavební povolení 6853 bytových budov v celkové hodnotě 30,58 miliardy korun. Výrazný rozdíl v počtu povolení je způsobený tím, že v hlavním městě se staví hlavně větší rezidenční projekty s mnoha byty, zatímco ve středních Čechách dominuje výstavba rodinných domů s většinou jediným bytem. Třetí místo z hlediska hodnoty povolených bytových budov drží Jihomoravský kraj s 22,118 miliardy korun. Stavební úřady v celém Česku loni vydaly celkem 33 994 stavebních povolení v celkové hodnotě 173,544 miliardy korun.


více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!