Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Sazby prudce rostou, hypoteční trh se ochlazuje

Hypoindex.cz, 10. března 2022 (08:00)

Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zaznamenala v lednu nový rekordní nárůst téměř o půl procentního bodu. Zrychlení růstu hypotečních sazeb se podepsalo i na objemu poskytnutých hypoték. Hypoteční trh znatelně ochlazuje a ochlazovat bude i v dalších měsících.

Nejprudší nárůst sazeb v historii

Růst průměrné úrokové sazby v lednu dál zrychloval. Zatímco v listopadu vzrostla průměrná sazba hypoték o 16 bazických bodů, v prosinci to již bylo o 29 bazických bodů a v lednu dokonce o 44 bazických bodů. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex tak v lednu skončila na hodnotě 3,43 % p. a.

„Razantnější dopad zvyšování nabídkových sazeb hypoték nyní dopadl plnou silou i na Fincentrum Hypoindex. Průměrná úroková sazba celkem výrazně překonala hranici 3 % a pro leden 2022 se ustálila na hodnotě 3,43 %. To činí nárůst o 0,44 %, což překonalo i rekordní hodnotu z minulého měsíce. Je ovšem jasné, že podobné zvyšovaní můžeme čekat i v dalších měsících,“uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Hypoteční trh zpomaluje

„Za měsíc leden banky poskytly jen 7 045 kusů úvěrů v hodnotě 22,89 miliardy korun. Což činí propad o více než 30 % u objemu i u počtu poskytnutých hypoték oproti minulému měsíci. Otázkou zůstává, zda i zbytek roku bude pokračovat v takto nízkých číslech a zda po rekordním loňském roku nepřijde opět rok rekordní jen na opačné straně spektra.,“ uvedl Jiří Sýkora.

Leden patří zpravidla ke slabším měsícům na hypotečním trhu. Letošní leden ale oproti minulým rokům zas tak slabý nebyl. Ve srovnání s loňským lednem sice objem poskytnutých hypoték nepatrně poklesl, oproti letům předešlým však výrazně posílil. Například ve srovnání s rokem 2019 vzrostl objem na více než dvojnásobek.

V meziročním srovnání tedy k žádnému dramatickému propadu objemů zatím nedošlo. Pokud by data dodaly všechny banky, objemy by meziročně pravděpodobně i rostly. V příštích měsících ale zřejmě dojde k výraznějšímu ochlazení hypotečního trhu. Úrokové sazby rostou a porostou. Od dubna navíc začnou platit přísnější podmínky poskytování hypoték, které některým zájemcům zamezí v získání hypotéky.

Průměrná hypotéka opět na vzestupu

Průměrná výše hypotéky se po prosincovém propadu opět vrátila k růstu. Během ledna vzrostla průměrná hypotéka téměř o 35,5 tisíce korun na 3 249 234 korun a zůstala tak jen krůček od dosud rekordní výše průměrné hypotéky z listopadu 2021, kdy se vyšplhala na 3 272 369 korun.

Do konce roku s poklesem sazeb nepočítejte

Průměrná sazba se letos v lednu dostala na podobnou úroveň, na které se pohybovala naposledy v září 2012. V té době se ovšem sazby nacházely ve fázi poklesu a Česká národní banka (ČNB) postupně od června 2012 snižovala základní úrokovou sazbu až na 0,05 %.

V loňském roce naopak začala ČNB v červnu se zvyšováním sazeb z 0,25 až na prosincových 3,75 %. Na letošním prvním měnověpolitickém jednání v únoru rozhodla bankovní rada o dalším razantním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu až na 4,5 %.

Rychlý nárůst základní sazby se s určitým zpožděním propisuje i do hypotečních sazeb. Hypotéka za méně než 2 % p. a. se dala v některých bankách pořídit ještě loni v létě, v současné době se ale nabídkové sazby hypoték již přibližují – a v některých bankách i překračují – hranici 5 % p. a.

Nejen vzhledem k tomu, že ČNB se zvyšováním úrokových sazeb letos ještě neskončila, se dá očekávat, že i nabídkové sazby hypoték dál porostou. Do druhé poloviny letošního roku by tak mohly vkročit s hodnotou kolem 5,5 % p. a. Na konci letošního roku by ale mohla ČNB začít základní sazby opět snižovat.


více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!