Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Ceny starších bytů v Praze stagnují, Brno pokračuje v rychlém růstu

Skypaper.cz, 15. března 2022 (08:00)

Průměrná cena staršího prodaného bytu v Praze na konci roku 2021 poprvé po roce a půl nepatrně klesla a zastavila se na 112 000 Kč za čtvereční metr. Méně dostupné hypotéky a vyčkávání limitují kupní sílu. Naopak byty určené pro profesionální investory, jejichž ceny jsou výrazně nad touto hranicí, se do veřejné nabídky dostávají stále méně často. Rodinné domy se vrátily do cenové hladiny kolem 88 500 Kč za m2. Celorepublikový průměr se zastavil na 46 119 Kč/m2 u rodinných domů a 85 166 Kč u bytů. Vyplývá to z Kvartálního monitoru trhu s nemovitostmi realitní skupiny EHS, která využívá data realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Zatímco v minulém období byly vysoké ceny pražského bydlení kompenzovány přesunem do Středočeského kraje, poslední kvartál naznačil, že i tento trh naráží na finanční možnosti domácností. Méně dostupné hypotéky a rostoucí ceny materiálů a stavebních prací přinesly propad cen poptávaných nemovitostí v případě rodinných domů (asi 56 tisíc Kč za m2) i bytů (pokles na 68 tisíc Kč/m2). Stagnaci ohlásily i ceny na čtvrtém největším trhu v Ostravě a Moravskoslezském kraji, který u bytů doháněl v posledních měsících podhodnocení některých typů nemovitostí. Byt se nyní prodává za podobnou cenu jako v předchozím období za 39 500 Kč za m2.

Brno naopak pokračovalo v růstu, ceny prodávaných bytů se poprvé dostaly s 87 500 Kč za m2 nad průměr celého Česka. Ceny rodinných domů v Jihomoravském kraji včetně brněnské spádové oblasti poskočily na 49 tisíc Kč za m2 a stávají se po Praze a Středočeském kraji třetími nejdražšími v Česku. „Trendy posledních měsíců podtrhly obrovské rozdíly mezi regiony a zájemci o bydlení. Trh se začíná dělit na nabídku pro běžné domácnosti s jasným finančním limitem a investory, kteří nemají problém přeplácet. Například v Praze nebo Středočeském kraji se některé byty v nabídce běžným Čechům ani nedostanou,“ říká šéf digitální realitní služby Bezrealitky Hendrik Meyer. „Na jednu stranu se bydlení nabízí za realističtější ceny, na druhou se ukazuje nová realita trhu, která nás bude provázet celý letošní rok, investoři skupující byty s větší rychlostí a ve větších objemech,“ dodává.

Data ukazují, že investičně zajímavé zůstávají některé lokální oblasti. Druhá vlna příležitostí se pro investory i běžné domácnosti otevírá například v Krkonoších, kde se kvůli zdražení dostávají zpět do nabídky apartmány i byty v podhorských oblastech, cenový růst se pak přelévá i na běžné byty, které však mohou mít rekreační využití. Průměrná cena bytů v Královéhradeckém kraji s 78 500 Kč za m2 stala po Praze a Brně třetí nejvyšší v republice.

„Dění v Krkonoších by mohlo předznamenat další vlnu prodejů napříč turisticky atraktivními lokalitami. Opět to bude znamenat šanci pro majitele, kteří mají v takových oblastech například starší nemovitosti vhodné k rekonstrukci. Rekreační nemovitosti jsou totiž segment, kde se nejčastěji kupuje za hotové a ceny nemovitostí nebude tolik srážet nižší dostupnost hypoték,“ míní ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

K tradičně podhodnoceným krajům se přidávají také stabilnější regiony jako Královéhradecký nebo Pardubický kraj, kde nemovitosti za posledních 12 měsíců zdražily o 30 %. Nadprůměrně rostly ceny také v Jihočeském kraji, a to 28% tempem. U rodinných domů nadprůměrně rostl především Zlínský a Karlovarský kraj.

Pražské nájmy pokračují v růstu, v Brně naopak klesly

Na trhu s nájemním bydlením se očekávaný skokový růst poptávek ve 4. kvartálu nedostavil – zájemců bylo nakonec méně než na podzim. Přesto ceny v Praze vystoupaly na maximum od vypuknutí koronavirové krize. Průměrný m2 bytu se pronajímá za 279 korun. Naopak Brno reaguje oproti předchozímu kvartálu mírným poklesem na 244 korun.

„Zásadní změnu přinese až jaro 2022. Pokračující růst pražských cen i bez významného nárůstu poptávky jasně ukazuje, že doba levných nájmů je pryč a ceny se brzy dostanou opět do hladiny kolem 290 korun za m2 jako před pandemií,“ zmiňuje Meyer. „Naopak mírný pokles cen v Brně vysílá poměrně příznivou zprávu pro místní – zdražování sice přijde také, ale nemusí se naplnit pesimistický scénář, který předpokládal rychlejší růst nájmů než v hlavním městě,“ dodává.


více čtěte na: www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!