Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Jaký dopad bude mít válka na Ukrajině na trhu s nemovitostmi?

Hypoindex.cz, 5. května 2022 (08:00)

Válka na Ukrajině probíhá už několik týdnů, mírové rozhovory sice pokračují, ruské jednotky se stahují z oblasti Kyjeva, ale dopady této války se nejspíše ještě plně neprojevily. Mezinárodní měnový fond i Evropská unie upravují postupně předpovědi pro ekonomický růst evropských zemí. A čeká se, že Česká republika nejspíše bude ekonomicky stagnovat s růstem kolem kulaté nuly. Jaké můžou být dopady celé této situace na český nemovitostní trh?

V první řadě je nutno říct, že ekonomické dopady ukrajinské války se mísí s ekonomickými dopady stále probíhající pandemie. Vysoká inflace a stagnující průmysl se tak najednou budou muset vyrovnat ještě s rostoucími cenami energií a s migrací obyvatelstva. Přitom právě jak inflace, tak ukrajinská uprchlická vlna budou mít pravděpodobně dopady i na nemovitostní trh.

Vlastní bydlení jen těžko a navíc draho

Od té doby, co se ČNB rozhodla razantně zvyšovat úrokové sazby (naposledy na 5 %), je situace na hypotečním trhu na sešupu dolů. Nahoru sice rostou úrokové sazby, ale objemy poskytovaných hypoték budou posupně klesat. S tím, že začaly navíc platit závazné limity pro poskytování hypoték, bude dále ubývat lidí, kteří na hypotéku dosáhnout. A kteří budou ochotni jít do vysokých úrokových sazeb a vysokých cen nemovitostí.

Bude to mít dopad na ceny nemovitostí? Poslední větší finanční krize v roce 2008 a 2009 se propsala i do cen nemovitostí, které v té době začaly celkem výrazně klesat. Není ale jisté, že stejný dopad bude mít i současná ekonomická krize, která vlastně krizí zatím není. HDP roste sice málo, ostatně poslední data z posledního čtvrtletí roku 2021 ukázala 3,6% meziroční růst. Pro první čtvrtletí letošního roku se už ale čeká růst menší než 1 % a za celý rok 2022 to může být ještě méně.

Jaký se dá čekat dopad na nemovitostní trh? Poptávka po vlastnickém bydlení nejspíše bude klesat. Zatímco nabídka může postupně růst, i když růst české nabídky nemovitostí je dlouhodobě limitován legislativou a momentálně i rostoucí inflací ve stavebnictví. Na druhou stranu, ale je možné čekat, že investiční poptávka po nemovitostech zůstane stejná a dále hnaná vysokou inflací. I když investice do nemovitostí není v současné době tak lukrativní záležitostí, na jakou byli investoři zvyklý. Vysoké hypoteční sazby a také rostoucí náklady na bydlení výrazně snižují rentabilitu investice do nemovitostí na pronájem. Je ovšem pravdou, že v dlouhém období se dá čekat, že ceny nemovitostí stále porostou, a nemovitosti tak jsou jednou z nejlepší investic pro ochranu investičního portfolia před inflací.

Poptávka po nájemním bydlení vzroste

Obrat k výraznému cenovému růstu se pak ale určitě dá čekat na trhu s nájemním bydlením. Během posledních dvou koronavirových let nájmy spíše stagnovaly, občas i poklesly, aby pak začaly mírně růst. S rostoucími cenami nemovitostí, s rostoucí inflací a s rostoucími náklady na bydlení se dá jen čekat, že nájmy budou v dalším období růst stále více. K tomu se přidá skokově navýšená poptávka po nájemním bydlením, způsobená právě migrací obyvatelstva kvůli ukrajinské válce.

V krátkém období se nájemní bydlení bude teď stále zdražovat. A je jen otázkou, jak dlouho bude ještě ukrajinský konflikt trvat. A je také pravdou, že řada uprchlíků, kteří v posledním měsíci dorazili do Česka, se nejspíš už nemají kam vrátit. Český pracovní trh dokáže určitou část této nové pracovní síly zpracovat a začlenit, což nejspíše bude mít i dlouhodobé dopady na ceny nájemního bydlení.

Ostatně důvodů, proč by mělo letos nájemní bydlení s cenou růst, se najde na každém rohu 5. Zvýšená migrace a zvýšená poptávka po nájemním bydlení je pak už jen ten šestý důvod. A nájemní bydlení se už teď připravuje ke svému cenovému růstu.


foto: Shutterstock
více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!