Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Úrokové sazby u hypoték budou ke konci roku kolem 7 %, odhadují odborníci

Hypoindex.cz, 14. června 2022 (08:00)

Začátkem května Česká národní banka znovu zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Je teda jasné, že úrokové sazby u hypoték budou nadále stoupat. Výši sazeb a další rozhodnutí Bankovní rady ČNB také ovlivní volba nového guvernéra, kterým se stal Aleš Michl. Jak se bude tedy v průběhu letošního roku vyvíjet hypoteční trh?

„Na základě rozhodnutí bankovní rady ČNB odhadujeme, že se průměrná úroková sazba u hypotečního úvěru dostane v závěru roku k 7 %. Pokud ČNB přistoupí k navýšení ještě na další radě, můžeme očekávat, že u 90% hypoték se úrokové sazby přehoupnou i přes 7 %. Klientům, kterým končí fixace v druhém pololetí doporučujeme zkusit prodloužit jejich stávající úvěr o dobu, po kterou již splácí, aby tím utlumili zvýšení splátky z důvodu nových úrokových sazeb,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom realitního portálu Videobydleni.cz.

Vliv na růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů má nejen zvýšení sazeb Českou národní bankou, ale další aspekty.

„Nízká nezaměstnanost v ČR, obří poptávka po zaměstnancích, stálé výpadky v dodávkách kvůli poslednímu lockdownu v Číně a velké rezervy na účtech lidí povedou k dalšímu zvyšování cen zboží, o které je stále zájem. Inflace je tlačená naší vlastní spotřebou podle mě povedou k ještě větší inflaci. ČNB možná ještě zvýší sazby, ale uvidíme, co nový guvernér. Sazby určitě ještě vystřelí nahoru na nad 7-8 procent,“ uvádí Ondřej Šmakal, generální ředitel Orka Ventures.

Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments, se drží více při zemi: „Odhaduji, že průměrná sazba by neměla překročit 6 % s ohledem na konkurenční bankovní prostředí a stav realitního trhu.“

Nemovitosti jsou stále v kurzu

Na trhu s realitami je již nyní cítit ochlazení poptávky, což naznačuje trend pomalého vyrovnávání nabídky a poptávky. Poptávka ale i nadále převyšuje nabídku, trh se ale razantně chladí. Díky rostoucím sazbám očekáváme, že developeři ve třetím kvartále letošního roku budou mít v portfoliu byty, které budou za nabízené ceny neprodejné.

„Vzhledem k tomu, že se neutrální sazba nachází 2 % nad inflací, můžeme očekávat, že na další radě ČNB opět přistoupí k navýšení sazeb minimálně o 0,5 %. Predikce se opírá především o neklesající výhled inflace. Vnímáme, že růst sazeb o 0,5 % je stále málo. Zvýšení o 5 % by bylo málo! Pevně věřím, že se ČNB bude držet svého mandátu vyplývajícího z ústavy a ten je péče o měnovou stabilitu. Slabost členů bankovní rady může způsobit, že se u nás pádivá inflace zabydlí na delší čas, než 1 rok. Je samozřejmé, že svůj podíl na rostoucí inflaci mají vlády. Je ale také možné, že končící mandáty v radě mohou zapůsobit na větší odvahu rychleji zvedat sazby,“ říká Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz a dodává, že je nyní třeba, aby ČNB spolu s vládou postupovaly jednotněji.

Příští rok hypotéky s 10% úrokem

Otázka je, jestli sazby nepůjdou ještě výš. Ať už letos nebo příští rok. „Zvýšila-li by ČNB letos základní úrok až na sedm procent, vrátíme se do jara 1999. To byl rok, kdy průměrná sazba hypoték postupně klesala, ale i tak vykázala úroveň 10,3 procenta (viz tabulka níže). Dnes mezi bankami panuje ostřejší konkurence, ale i tak nelze v takovém případě letos nebo příští rok vyloučit hypotéky průměrně až za 10 procent,“ odhaduje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.


více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!