Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Developeři se zaměří na nájemní bydlení kvůli vysokým cenám nemovitostí

Skypaper.cz, 30. června 2022 (08:00)

Polovina dotázaných developerů do budoucna plánuje stavět projekty nájemního bydlení, čtvrtina jedná také s fondy zaměřenými na tento typ bydlení. Důvodem jsou rostoucí sazby hypotečních úvěrů, které sníží poptávku po nemovitostech. Vyplývá to ze Studie developerských společností H1/2022 CEEC Research.

S rostoucími sazbami hypoték očekává vyšší zájem o nájemní či družstevní bydlení 62 % dotázaných developerů částečně, dalších 34 % dotázaných se domnívá, že k nárůstu zájmu dojde určitě. Podle zbylých 4 % zájem růst nebude: „Očekáváme především zvýšený zájem o nájemní bydlení. Současná uprchlická vlna a nedostatek ubytovacích kapacit však může vést ke zdražování nájmů a nutnosti dalšího rozvoje nájemního bydlení,“ míní majitel JRD Group Jan Řežáb.

Do budoucna plánuje stavět projekty nájemního či družstevního bydlení na 52 % dotázaných developerů. Takovou výstavbu neplánuje zbylých 48 % dotázaných. S fondy zaměřenými na nájemní bydlení jedná 28 % dotázaných developerů, a to v průměru u 33 % projektů. Dvě pětiny developerů si ponechávají nemovitosti pro nájemní bydlení v průměru u 21 % projektů.

Rostoucí sazby hypotečních úvěrů podle 52 % dotázaných developerů sníží poptávku po nemovitostech. Podle 39 % bude poptávka stagnovat. Podle 9 % naopak poptávka poroste z obavy z dalšího růstu úrokových sazeb. „Před dvěma lety bylo možné získat hypotéku na 4 miliony Kč za 2% úrok. Nyní je hypoteční sazba asi 5 %. To znamená přibližně o 6000 Kč měsíčně více u hypotéky na 20 let. Poptávka by proto měla klesat. Naštěstí čeští občané mají tendenci platit co nejvíce v hotovosti, což může vytvořit polštář,“ říká výkonný ředitel Laufen CZ Luis Sergio Castro.

Podle 72 % developerů se vlastní bydlení stává stále méně dostupné. Dalších 24 % je názoru, že nedostupnost se týká pouze určité skupiny lidí. Největší vliv má pomalé stavební řízení (7,6 bodu z 10 možných), zdražování stavebních materiálů (7,2 bodu) a rostoucí sazby hypoték nebo neuspokojená poptávka a jejím vlivem rostoucí cena nemovitostí (shodně 6,9 bodu). Mezi další důvody patří vysoká inflace, drahé pozemky nebo celosvětová situace (5,4 bodu).


více čtěte na: www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!