Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Ceny bytů půjdou ještě nahoru, prodeje klesnou, kupci se mohou těšit na benefity

Novebyty.cz, 5. července 2022 (08:00)

Meziročně se ceny nových bytů v metropoli zvýšily zhruba o čtvrtinu, letos ale podle odhadů porostou maximálně do 10 %. Zatímco nabídka by měla mírně růst, prodeje ve srovnání s loňskem poklesnou.

Loni se v metropoli prodalo rekordních 7450 nových bytů, což bylo nejvíce v novodobé historii. Letos se podle odhadů prodá maximálně 5000 nových bytů a řada developerů bude podporovat jejich prodej různými bonusy. Tak podle prognózy Central Group zareaguje trh s byty na aktuální situaci.

Trh se potýká s obrovskou nejistotou

Inflace v Česku v květnu vystoupala na rekordních 16 %, ceny stavebních materiálů, energií i pozemků prudce rostou, zdražuje úvěrové financování a zhoršuje se dostupnost hypoték. K tomu se přidává nedostatek pracovníků ve stavebnictví a další nejistota ohledně již schváleného stavebního zákona.

„Rezidenční trh se potýká s obrovskou nejistotou. Kvůli problémům na trhu a jeho nepředvídatelnému vývoji někteří developeři své projekty odkládají nebo dokonce prodávají jiným investorům. Na trhu je tak aktuálně jen okolo 3 tisíc volných nových bytů. Dříve byl přitom běžný dvojnásobný počet,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Přestože letos bude pokračovat mírný nárůst počtu bytů v nabídce vzhledem k většímu objemu nově povolených bytů v minulém roce, nadále nebudou schopny pokrýt poptávku. Část bytů z trhu navíc stále bude odčerpávat sílící segment nájemního bydlení, takže se do prodeje ani nedostanou.

Rekordní prodeje bytů v Praze střídá pokles

Loni se v hlavním městě prodalo 7450 nových bytů, to je historicky nejvíce. Letos by se podle odhadů mělo prodat maximálně 5000 bytů, tedy zhruba o třetinu méně. „Po 4 letech kontinuálního růstu prodejů dojde v tomto roce k výraznému poklesu. Citelný propad je dán vysokou srovnávací základnou, kterou nastavil loňský rekordní rok. Zájem o nové byty je stále velký, ale výrazně ubylo kupujících na hypotéku a také cizinců,“ doplňuje Dušan Kunovský.

Meziročně se nabídková cena nových bytů v Praze zvýšila o 22,8 % na 149 255 Kč/m2 a prodejní cena dokonce o 29,9 % na 145 749 Kč/m2. V prvním čtvrtletí roku vzrostly ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2021 nabídkové ceny o 3,4 % a prodejní ceny o 5,7 %. Letos ceny nových bytů na trhu v Praze podle očekávání porostou maximálně do 10 %, a růst tak zpomalí.

Struktura kupujících se změnila, lidé častěji investují vlastní prostředky

Situace na trhu proměnila i složení kupujících. Došlo k zásadnímu poklesu klientů, kteří kupují byt na hypotéku. Lidé nyní vyčkávají, jak se situace vyvine. Úroky hypoték se aktuálně blíží 6 %, přitom ještě loni touto dobou byly na úrovni kolem 2,5 %. Zásadně se také snížil počet kupujících ze zahraničí.

Výrazně naopak vzrostl podíl lidí, kteří financují koupi bytu z vlastních zdrojů a zvyšuje se také zájem institucionálních investorů, kteří na trhu kupují větší počet bytů nebo celé bytové domy pro následný pronájem. „V loňském zájmu o nové bydlení se výrazně promítla snaha lidí ochránit své úspory před inflací. Stále totiž platí, že nový byt v Praze je bezpečná investice, která roste na hodnotě. Od roku 2015 vzrostla už o více než 130 %,“ vysvětluje Dušan Kunovský.

Na nový byt je v Praze potřeba už 17,3 ročních mezd

Na průměrný nový byt by obyvatel Prahy vydělával 17,3 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Ve srovnání s loňskem je to téměř o dva a půl roku déle. Ceny bytů tak dlouhodobě rostou výrazně rychleji než mzdy. Od začátku roku 2015 ceny bytů vzrostly o 136 %, mzdy jen o 41 %. Dostupnost bydlení se tak opět výrazně zhoršila, protože tempo růstu mezd nestíhá pokrýt tempo zvyšování cen bytů. Kupců na hypotéku začíná být méně a to znamená, že mohou být oproti developerům v určité výhodě.

Přichází éra bonusů a záruk pro klienty?

Developeři na možné obavy lidí z dalšího vývoje trhu reagují novými bonusy v nabídce. Central Group jako největší rezidenční stavitel v zemi nabízí hned několik zvýhodnění. Tak například kupci mohou zaplatit 10% zálohu z ceny bytu a uzavřenou smlouvu mají možnost ukončit kdykoliv až do termínu dokončení a předání bytu. Když se klient rozhodne ukončit smlouvu, developer mu vrátí všechny zaplacené peníze. Řada jiných developerů nabízí bonusy v podobě kuchyňské linky a jiného zařízení v ceně bytu. Zkrátka, jako vždy v nastávající ekonomické krizi, kupec si může více vybírat a získat výhody, které by jinak neměl.


více čtěte na: www.novebyty.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!