Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Zájem o pronájmy je nejvyšší za 10 let. Snů o vlastním bydlení se ale lidé nevzdávají

Hypoindex.cz, 14. července 2022 (08:00)

Snížení cen nemovitostí v dohledné době nelze očekávat. Důvodem je zdražování stavebního materiálu, energií a nedostatek pracovní síly, která se promítá do růstu mzdových nákladů. Celkové stavební náklady výrazně vzrostly a jejich pokles s největší pravděpodobností do konce roku nenastane. Nejpravděpodobnějším scénářem je jejich stabilizace na současné úrovni.

Čím dál víc lidí musí alespoň prozatím zapomenout na vlastní byt, či dům a řešit své bydlení jinak. Pokud někoho k tomu nenutí životní situace, měl by s pořízením vlastní nemovitosti počkat, případně si vhodný prostor pronajmout.

„Z našich dat nyní stále vyplývá, že se každý měsíc zvyšuje poptávka po pronájmu o vyšší jednotky procent. Růst poptávky po pronájmech je tak nejvyšší za posledních 10 let. K růstu samozřejmě přispívá kromě zvyšování cen energií také uprchlická krize,“ dodává Jakub Veverka z Videobydleni.cz.

Češi chtějí nemovitosti vlastnit

Na pořízení vlastního bydlení momentálně není úplně vhodná doba. Určitě se vyplatí počkat, případně aktuální bytovou situaci vyřešit právě nájemním bydlením.

„V Česku po mnoho let vládl jasný trend vlastního bydlení, většina populace by si při možnosti výběru vybrala jasně vlastní bydlení financované hypotéku či vlastními zdroji. Po době covidové však můžeme sledovat jiný vývoj, díky boji centrální banky proti inflaci jsou zvedány úrokové sazby do vysokých procent a dochází tak ke zdražování hypoték, to má za výsledek narůst zájmu o pronájemní bydlení spíše než nákupu vlastního, je to logické peníze z bank se prodražují, a tak se lidé stále častěji rozhodují si něco pronajmout než platit obrovské úroky bance,“ říká Jan Lobo ze společnosti K&L Rock a dodává, že tento trend můžeme sledovat i na chování velkých developerských skupin napříč republikou, kde stále častěji vidíme výstavbu projektu v záměru byty pronajímat než prodávat.

Někteří zájemci o vlastním bydlení ze svého hledáčku vyškrtli velká města a poohlíží se po nemovitostech v menších městech s dobrou dopravní dostupností. Případně nájemní bydlení berou jako přechodnou variantu před tím, než si na vlastní byt či dům našetří, respektive alespoň na pořízení hypotéky.

Developeři stále byty prodávají

„Jedna z variant vývoje nemovitostního trhu může být zamrznutí v některých lokalitách. Ceny se dostávají na úroveň 15násobku průměrné mzdy. Kupní síla obyvatelstva tedy při současných cenách dosahuje svých limitů. Nastane-li situace, kdy například ve Středních Čechách, či Praze nebudou nemovitosti klesat na ceně, či dokonce o několik procent růst, může dojít ke stavu, kdy se nesetká nabídka s poptávkou, a začnou se hromadit neprodané nemovitosti v nabídce,“ predikuje Jakub Veverka, hlavní ekonom realitního portálu Videobydleni.cz.

Tento fakt vidí již dnes někteří developeři, kteří přikračují od prodeje k pronájmu některých projektů. Navíc se snaží kupující nalákat na různé akce, slevy, poukázky či bonusy.

„Ačkoliv vnímám narůstající fokus developerů po výstavbě nájemních bytů, s ohledem na současnou, potažmo výhledovou situaci na hypotečním trhu, tak je zde stále nemalý počet developerů, kteří řeší formu prodeje nemovitostí, ale právě v oblasti rezidenčního bydlení ve vyšší cenové hladině. Možnost řešení vlastního bydlení už dle mého nebude takovým pravidlem. Naopak si myslím, že se můžou změnit okolnosti řešení nájemního bydlení, jako požadování vyšších záloh, nebo aukční forma výběru zájemců,“ uvádí Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.

Podle Jana Loba z K&L Rock by se měla situace otáčet v době kdy centrální banka sníží úrokové sazby a hypotéky zase budou „dosažitelné“ pro každého.


foto: shutterstock
více čtěte na: www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!