Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Ceny bytů v Praze se stabilizovaly na 145 tisíc Kč za m2, nabídka se vrací k průměru

Skypaper.cz, 9. srpna 2022 (08:00)

Ve 2. čtvrtletí činila v Praze průměrná prodejní cena nových bytů 145 783 Kč za čtvereční metr a je srovnatelná s 1. čtvrtletím. Meziročně se však jedná o více než 20% růst. Celkově se ve 2. čtvrtletí prodalo 950 nových bytů, o třetinu méně oproti dlouhodobému průměru. To je dáno především nedostupností hypoték, kterou způsobil rekordní růst úrokové sazby nových úvěrů. Data vychází z tržní analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

I přes pokračující zdražování vstupů a nejistotu budoucího vývoje stavebního trhu v období vysoké inflace ceny nových pražských bytů stouply o pouhých 34 Kč/m2. Tempo růstu se tak výrazně snížilo, meziročně se však stále jedná o 23% navýšení. Růst zpomaloval také u nabídkové ceny, která přesto překonala hranici 150 tisíc Kč/m2 (152.051 Kč/m2, meziročně o 17 % více). Nabídková cena se tím vzdaluje od prodejní ceny a vrací se k dlouhodobé úrovni okolo 5 - 10% rozdílu. Navýšení vychází především z cen nově přidaných projektů, jejichž průměrná cena se za druhý kvartál vyšplhala na 157.401 Kč/m2, a to mj. kvůli eskalovaným cenám materiálových vstupů.

„Celkově za letošní rok očekáváme růst ceny maximálně do 10 %. Důvodem je zejména zásadní pokles lidí kupujících si byt na hypotéky. Jejich úroky se raketově zvýšily a nyní jsou zhruba trojnásobné než před rokem. Proto v této době většina lidí koupi na hypotéku odkládá a čeká na to, až se úroky opět sníží,“ říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nedostatečná nabídka je jednou z hlavních příčin, která ovlivňuje ceny nového bydlení v Praze. Nabídka, kterou rekordní prodeje v předcházejících dvou letech srazily na historické minimum, se nyní navýšila na 4150 bytových jednotek. Šlo tedy o téměř čtvrtinový meziroční nárůst. Přesto je stále 15 % pod dlouhodobým průměrem a více než 50 % pod stavem, který by mohl dostatečně saturovat poptávku, a tím i částečně stabilizovat trh s novými byty. Dlouhodobě poddimenzovaná nabídka je důsledkem především komplikovaného povolování nové výstavby.

„I přes mírný růst zůstává nabídka dostupných bytů stále slabá. Aby zvládla uspokojit potřeby trhu, musela by být v tuto chvíli zhruba dvojnásobná. Reálným scénářem navíc je, že přicházející krize silně dopadne i na některé menší developery, kteří budou nuceni výstavbu bytů zastavit, což opět povede k následnému poklesu nabídky,“ míní předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

více čtěte na: www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!