Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Evropský industrál vykazuje hvězdný růst 1. 8. 2022

Stavebni-forum.cz, 11. srpna 2022 (08:00)

Investice do evropského sektoru skladových a průmyslových prostor jsou zatím i v roce 2022 silné – podle statistik poradenské společnosti Savills v prvním čtvrtletí dosáhly částky 14,3 mld. eur, a to po rekordních 11,5 miliardách v prvním čtvrtletí předchozího roku.

Největší objem investic v sektoru „industriálu“ byl zaznamenán v Německu (4,1 mld. eur), které výrazně překonalo Velkou Británii (2,9 mld. eur), a v prvním čtvrtletí se na celkové evropské investiční aktivitě v tomto segmentu trhu podílelo téměř 50 %. Silný objem investic v prvním čtvrtletí roku 2022 zaznamenalo také Nizozemsko (2,0 mld. eur) a Francie (1,1 mld. eur).

Marcus de Minckwitz ze Savills k tomu říká: „Hlavními hnacími silami hvězdného růstu v tomto odvětví je i nadále postpandemický boom e-commerce na celém kontinentu a v poslední době, ve světle geopolitických krizí, honba za dalšími skladovacími prostory pro zajištění dodavatelských řetězců mezinárodních společností.“

Silná poptávka

V prvním čtvrtletí bylo v Evropě pronajato 10 mil. metrů čtverečních skladových prostor, což představuje nárůst o 28 % nad pětiletým průměrem. Přitom většina nájemních aktivit v tomto roce byla realizována opět v Německu (2,4 mil. metrů čtverečních), Nizozemsku (2,2 mil.), Polsku (1,5 mil.) a ve Velké Británii (1,3 mil.).

Podle průzkumu společnosti Savills „European Logistics Census 2021“ je největší změnou, kterou nájemci v důsledku pandemie očekávají, zkrácení nebo přesunutí dodavatelských řetězců za účelem zmírnění rizik. Problémy v dodavatelském řetězci, vyplývající z války na Ukrajině a nejnovějších lockdownů v Číně, dále zvýšily poptávku na rekordní úroveň například v Polsku, kde v tomto čtvrtletí dosáhla nájemní aktivita historického maxima.

I po rekordním poklesu míry neobsazenosti v roce 2021 bude nedostatečná nabídka na celém kontinentu tento ukazatel nadále snižovat. Mezi trhy s největším nedostatkem volných prostor patří Dublin (1,1 %), Dánsko (1,5 %), Barcelona (1,7 %), Česká republika (2,0 %), Velká Británie (2,7 %) a Nizozemsko (3,2 %).

„Vzhledem k extrémně nízké úrovni neobsazenosti bude i nadále poměry na trhu určovat rychlost výstavby a dostupnost pozemků. Probíhající narušení dodavatelských řetězců a nedostatek klíčových materiálů však již ovlivňují novou výstavbu a termíny dodávek se ve většině případů zpožďují o 3 – 6 měsíců,“ říká Chris LaRue ze Savills.

Stejně jako v roce 2021 tento bezprecedentní nedostatek prvotřídních skladových a průmyslových prostor vytváří tlak na růst nájemného, které za posledních 12 měsíců vzrostlo v průměru o 5,9 %.

Váha kapitálu, který stále směřuje do evropské logistiky, stlačila průměrné výnosy z prvotřídních nemovitostí tohoto typu za posledních šest měsíců o 23 bazických bodů (bps) na průměrných 4,08 %.

Výnosy z prvotřídních logistických nemovitostí

Přes jisté problémy v prvním čtvrtletí roku 2022 došlo v Evropě k vysoké úrovni výstavby, přičemž v Polsku se nabídka nových prostor meziročně zvýšila o 16,5 %, když v Madridu, Nizozemsku a Velké Británií byla rovněž zaznamenána vysoká úroveň dodávek nových skladových a průmyslových areálů.

„Náš výhled pro tento rok je stále velmi pozitivní. Všechny ukazatele, které se zaměřují na trh s pronájmy, zůstávají silné, přičemž neobsazenost má klesající trend a poptávka vzestupný trend. Ve srovnání s jinými sektory zůstávají fundamenty logistiky silné. S ohledem na tuto skutečnost očekáváme, že v letošním roce budou realizovány logistické investiční transakce v objemu 60 miliard eur, což je srovnatelné s loňským rekordním rokem, to bylo 62 miliard eur,“ prognózuje Kevin Mofid ze Savills.


foto: google

více čtěte na: www.stavebni-forum.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!