Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

UniCredit Bank: Výhodnost nákupu rezidenčních nemovitostí mírně stoupla

stavebni-forum.cz, 28. srpna 2022 (08:00)

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí v srpnu druhý měsíc v řadě vzrostla. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytla UniCredit Bank. Její ukazatel, který představuje čistou roční výnosnost nájemného, od které se odečte průměr úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů v srpnu, stoupl meziměsíčně o 36 bodů na minus 3,33 procenta.

Hrubá roční výnosnost nájemného v krajských městech ČR podle dat meziměsíčně vzrostla o dalších sedm bodů na 3,70 procenta s tím, jak pokračoval silný meziměsíční růst nájmů, zatímco ceny bytů prakticky stagnovaly.

„Na realitním trhu pokračuje ochlazování, jež je podle očekávání způsobeno nevýhodností, respektive. cenovou nedostupností rezidenčních nemovitostí. Očekáváme, že ceny nemovitostí budou ve zbytku roku 2022 v průměru nadále stagnovat či klesat v řádu jednotek procentních bodů,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Z dat portálu Realitymix.cz vyplývá, že průměrná nabídková cena bytů v krajských městech po červencovém poklesu v srpnu meziměsíčně prakticky stagnovala (rostla o 0,1 procenta), což v meziročním srovnání znamená další citelné zpomalení na 14,1 procenta ze 17,7 procenta v červenci. Na druhou stranu nabídkové ceny nájmů, živené vysokou inflací a poptávkou domácností, které si nemohou dovolit pořídit vlastní bydlení, v průměru přidaly meziměsíčně silných 2,2 procenta a jejich meziroční růst jen lehce zpomalil na 14,3 procenta, ukázala data.

V příštích letech by podle Poura ceny nemovitostí měly růst pomaleji než inflace, čímž se bude nemovitostní bublina pozvolna vyfukovat. Výraznější propad cen bytů by podle jeho názoru vyžadoval vypuknutí hlubší ekonomické recese, kterou sice nelze vyloučit, ale s níž v základním scénáři nepočítá.

Při pohledu na jednotlivá krajská města byly ‚nejméně nevýhodné‘ byly nemovitosti v Ostravě, Ústí nad Labem a Liberci, zatímco na opačném konci žebříčku si prvenství udrželo Brno, následované Hradcem Králové a Prahou. Meziměsíčně indikátor nejvíce vzrostl v Českých Budějovicích (o 59 bodů) a Plzni (o 46 bodů) z důvodu meziměsíčního poklesu cen bytů a růstu cen nájmů, zatímco klesl pouze v Ústí nad Labem (o nepatrný jeden bod) kvůli naopak meziměsíčnímu růstu cen bytů a poklesu cen nájmů.

Více na www.stavebni-forum.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!