Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Stavebnictví v červenci kleslo o 2,7 %, větší propad hlásí dopravní stavby

skypaper.cz, 8. září 2022 (16:01)

Stavební produkce v červenci reálně meziročně klesla o 2,7 %, meziměsíčně byla nižší o 2,9 %. Produkce v pozemním stavitelství meziročně se snížila o 2,1 %, inženýrského stavitelství o 4,0 %. „Stavební produkce v červenci po 15 měsících meziročně klesla, když se k nevýrazným výkonům v inženýrském stavitelství přidaly také pozemní stavby. S ohledem na poměrně nízkou základnu to není zcela uspokojivý výsledek. Také meziměsíčně jsme zaznamenali pokles v obou segmentech,“ říká vedoucí statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Úřady v červenci vydaly 6936 stavebních povolení, meziročně o 9,2 % méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 34,6 miliardy Kč, klesla o 61,0 %. „Orientační hodnota klesla vlivem nové výstavby inženýrských staveb, kde loni v červenci vzrostla více než trojnásobně zásluhou vydání stavebního povolení na výstavbu metra trasy D. Po odečtení miliardových staveb se jedná o desetinový pokles,“ vysvětluje Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

"Stavebnictví se bude dál potýkat s mimořádným růstem cen materiálů. Proti většímu růstu stavebnictví půjde také zdražení hypoték kvůli zvyšování sazeb České národní banky. Alespoň trochu dobrou zprávou je, že s ohledem na ekonomické zpomalení by stavební firmy mohly sehnat dříve téměř nedostupnou pracovní sílu. Hlavně díky povedenému začátku roku podle nás v roce 2022 stavebnictví poroste o 2 - 4 %," míní analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 7,6 %. Počet zahájených bytů meziročně klesl o 28,6 % a dosáhl 2726. Počet dokončených bytů klesl o 6,0 % a činil 2755 bytů.

"V červenci se v Praze podle aktuálních dat ČSÚ povolilo jen 279 nových bytů, od ledna do července 2594 bytů. Za celý rok by se povolilo jen kolem 4400 bytů, což odpovídá průměru povolovanému v posledních 5 letech. V Praze je přitom v přípravě více než 134 tisíc bytů. Celý balíček připravovaných bytů by současným tempem v metropoli trvalo povolit přes 30 let. Ve Varšavě nebo Vídni se přitom v přepočtu na tisíc obyvatel povoluje 2,5x až 3x tolik bytů než v Praze. Pokud se bude rychleji povolovat a stavět, pak by ceny nových bytů mohly být nižší až o 15 %. V letošním 2. čtvrtletí v Praze meziročně vzrostly zhruba o pětinu," komentuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

"Nejvíce nových bytů se letos staví ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ v rámci nové výstavby od začátku roku do konce července eviduje 3931. Více než v Praze, která do statistik letos zapsala 2995 zahájených bytů, se daří bytové výstavbě i na jižní Moravě s 3038 zahájenými byty. Naopak poslední zůstává Karlovarský kraj, kde se zahájilo jen 494 nových bytů," dodává generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 0,6 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 0,8 % a inženýrské stavitelství o 0,1 %.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!