Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Zájem o hypotéky na bodu mrazu

hypoindex.cz, 15. září 2022 (16:01)

Po rekordním roce 2021 nastala v tom letošním hypoteční „doba ledová“. Objem poskytnutých hypoték je na pouhých 22 % loňských statistik. Drahé nemovitosti, vysoké úrokové sazby a ztížená dostupnost hypoték v důsledku regulatorních opatření ze strany ČNB si vybírají svoji daň. Schopnost a možnost lidí pořídit si vlastní nemovitost výrazně klesla. Dvouciferná inflace a drahé energie situaci určitě nevylepšují.

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry v objemu 10 mld. Kč. Oproti červenci se objem i počet poskytnutých hypoték snížil zhruba o 15 %, a to po více než třetinovém poklesu v červenci. Z meziročního pohledu propad objemu poskytnutých hypoték zesílil, a to na 78 %. Ve srovnání se srpnem předminulého roku je objem nižší o 60 %. Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru.

Propad hypoteční aktivity v srpnu pokračoval

Hypoteční trh tak dále slábne, což je patrné i z meziroční dynamiky. Ta prohloubila svůj propad ze 73 % v červenci na 78 %. Pokles objemu poskytnutých hypoték je citelný nejen vůči silnému roku 2021, ale i ve srovnání s rokem 2020 je srpnový objem poskytnutých hypoték téměř 60%. Za celý letošní rok, tj. od ledna do srpna, propadla aktivita na hypotečním trhu více než o polovinu.

„Meziroční pokles hypotečního trhu o 78 % vypadá na první pohled dramaticky, ale ve skutečnosti příliš překvapivý není. Porovnáváme ho totiž s rekordním rokem 2021, kdy byly v srpnu sazby na úrovni 2,3 %, nyní jsme na 5,8 %. Do konce letošního roku tedy očekáváme, že se meziroční poklesy objemu prodaných hypoték budou pohybovat na podobných hodnotách,“ uvedl Ondřej Šuchman, manažer hypoték MPSS, člena Skupiny Komerční banky.

Nové hypotéky nejslabší od roku 2016

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v srpnu klesl o 1,6 mld. Kč, a to z červencových 9,8 mld. Kč na 8,2 mld. Kč. S přihlédnutím k delší časové řadě obdobné statistiky ČNB jde o nejslabší objem od začátku roku 2016. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil v srpnu 1,8 mld. Kč.

Počet nově poskytnutých hypoték se snížil o 15 % na 2813, přitom průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v první polovině letošního roku činil 6 tisíc, loni pak dosahoval 9,5 tisíce. Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v srpnu zesílil, a to na 75 % v případě objemu a 71 % v případě počtu hypoték. Za první polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 44 %.

„Objem i počet poskytnutých hypoték v srpnu dále meziměsíčně poklesl a byl nejslabší v historii časové řady od ledna 2020. Využijeme-li pro delší srovnání v čase i oficiální statistiku ČNB, srpnový objem poskytnutých hypoték byl nejnižší od ledna 2016. Hypoteční trh letos citelně ochlazuje, což je důsledek kombinace vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel ze strany ČNB, růstu obav z vývoje ekonomiky a obecně vysokých cen nemovitostí,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!