Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Rekord: Objem evropských investic do studentského bydlení stoupl na 11,7 mld. eur

skypaper.cz, 8. listopadu 2022 (10:01)

Celkový objem investic do zařízení pro ubytování studentů v Evropě v prvních třech čtvrtletích 2022 dosáhl 11,7 miliardy eur, což představuje rekordní 130% růst oproti stejnému období 2021. Zájem investorů je dán rostoucím počtem studentů vysokých škol a silným růstem zahraničních studentů, kteří na soukromé koleje spoléhají. Savills očekává, že růst bude v příštích letech pokračovat, neboť se předpokládá, že počet mladých lidí v Evropě ve věku 15-19 let vzroste do roku 2027 o 5,8 %. Ze všech evropských zemí by měl počet lidí v této věkové kategorii růst nejrychleji v Praze, kde je odhadován o 5,7 % ročně.

Řada evropských trhů se zároveň potýká se značným nedostatkem nabídky soukromých kolejí, což je příčinou silného růstu nájemného. Průměrná míra nabídky - počet lůžek vydělený celkovým počtem studentů - v evropských městech činí pouze 12,5 %, což je méně než loni, kdy činila 13 %. Současná míra v Praze činí 24 %, oproti loňsku se nezměnila a zůstává nad evropským průměrem.

Ve všech evropských městech, která jsou společností Savills monitorována, by v rámci komerčních vysokoškolských kolejí mělo v roce 2022 vzniknout přibližně 14 500 nových lůžek, což však nepokryje rostoucí počty studentů. V celoevropském průměru je 63 % celkového počtu lůžek v ubytovacích zařízeních pro studenty ve vlastnictví vysokých škol nebo státu, což znamená, že převážná většina stávajícího fondu je zastaralá a kvalitou se s novějšími soukromými rezidencemi nedá srovnávat.

Tato nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou láká do tohoto sektoru stále více investorů. Podle nedávného průzkumu, kterého se zúčastnili realitní investoři, jež v regionu Evropy a Středního východu spravují nemovitosti s celkovou hodnotou přes 500 miliard eur, je sektor studentského bydlení v Evropě jedním z 5 sektorů, na které se investoři chtějí v příštích 12 měsících zaměřit.

Podle Savills činí průměrný výnos z prvotřídních rezidencí pro studenty v Evropě 4,15 %. Tento výnos se pohybuje od 3,5 % v Kodani po 6 % v Seville. Pražský prime yield je o 85 bazických bodů vyšší než evropský průměr a činí 5 %. Výnosy zůstávají v posledních 12 měsících stabilní. „Sektor zařízení pro ubytování studentů nadále prokazuje, že je proticyklický a poskytuje investorům příležitost k vyvážení portfolií v době ekonomického poklesu. Jde o silnou třídu aktiv a pozitivní nálada v tomto sektoru ukazuje důvěru investorů v jeho odolnost a schopnost zajistit bezpečné výnosy,“ říká vedoucí evropského oddělení Savills Operational Capital Markets Marcus Roberts.

„Řada trendů, které pozorujeme v celé Evropě, platí i pro český trh; rostoucí počet studentů, růst nájemného, zvýšení poptávky po kvalitních ubytovacích kapacitách, nedostatečná nabídka. Poslední bod je pro český trh z hlediska této třídy nemovitostí jako investiční příležitosti asi nejrelevantnější, protože počet soukromých vysokoškolských kolejí je minimální a většina studentského ubytování zůstává ve vlastnictví vysokých škol nebo státu. To má za následek, že tento sektor poskytuje velmi málo investičních příležitostí, a to navzdory silným základním fundamentům. Stávající studentské rezidence si vedou dobře, mají vysokou míru obsazenosti a očekáváme, že s projekty, které budou realizovány v krátkodobém až střednědobém horizontu, se bude sektor vyvíjet podobně jako na jiných vyspělejších evropských trzích v nedávné minulosti,“ míní ředitel investičního poradenství Savills ČR a SR Fraser Watson.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!