Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Aktuální sazby hypoték: ČNB sazby nezměnila, hypotéky přesto zdražují. Proč?

hypoindex.cz, 8. listopadu 2022 (16:01)

Česká národní banka (ČNB) ponechala na začátku listopadu úrokové sazby beze změny. Hypoteční trh tento krok očekával. Některé banky přesto hypotéky zdražily. ČNB by letos sazby již nemusela zvyšovat, další růst hypotečních sazeb přesto není vyloučený.

Česká národní banka (ČNB) ponechala podle očekávání na začátku listopadu základní úrokovou sazbu beze změny. Od června zůstává dvoutýdenní repo sazba, od které se odvíjí i úrokové sazby hypotečních úvěrů, na 7 % ročně. Pro hypoteční trh by to mohlo znamenat stabilitu úrokových sazeb, některé banky hypotéky přesto zdražily.

Skupina ČSOB zvýšila sazby ještě před zasedáním

ČSOB a Hypoteční banka zvýšily úrokové sazby hypoték s platností od 31. října u hypoték do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti, a to o 0,4 procentního bodu. Úrokové sazby hypoték s fixací na jeden rok vzrostly na 6,99 % p. a., s fixací na tři roky na 6,49 % p. a. a s fixací na pět let se vrátily za šestiprocentní hranici na 6,19 % p. a.

Moneta Money Bank zvýšila podle hypoteční kalkulačky úrokové sazby hypoték s fixací na jeden rok o 0,95 procentního bodu na 7,24 % p. a. Hypotéky fixované na tři a pět let zdražily o 0,45 procentního bodu na 6,64 % p. a., resp. 6,24 % p. a.

UniCredit Bank zlevnila tříleté fixace

UniCredit Bank se rozhodla srovnat úrokové sazby hypoték všech fixací. Hypotéky s fixací na tři roky tímto krokem zlevnily o 0,9 procentního bodu na 6,09 % p. a. UniCredit se tak stala – i když jen těsně – druhou nejlevnější bankou na poli tříletých fixací. Prvenství stále drží Fio banka se sazbou 6,08 % p. a.

Proč hypotéky zdražují, když základní sazby ČNB stagnují?

Základní úroková sazba ČNB je pouze jedním z faktorů, které ovlivňují hypoteční sazby. Banky vždy reagují na vývoj na finančních trzích. Úrokové sazby hypoték jsou totiž velmi úzce provázány s dlouhodobými úrokovými sazbami na finančním trhu, které v posledních týdnech rostou. Bankám se tak prodražují zdroje financování hypoték.

Proti tomu ovšem stojí pokles objemů poskytnutých hypoték, který byl podle údajů ČNB v září jen těsně za hranicí šesti miliard korun. Ve srovnání s průměrem za loňský rok klesl objem poskytnutých hypoték na pětinu.

Pokud by sazby na mezibankovním trhu pokračovaly v růstu, rostla by i pravděpodobnost zvyšování úrokových sazeb hypoték. Hypoteční byznys se ale propadá a konkurenční boj sílí, to může naopak tlačit ceny hypoték dolů. Výraznějších výkyvů se ale v nejbližší době zřejmě nedočkáme.

Kdy přijde pokles sazeb?

ČNB podle analytiků v letošním roce již ke zvyšování základních sazeb zřejmě nepřistoupí. „Vnímáme, že většina v bankovní radě prefuruje opatrnost a nechce jednoduše vyslyšet volání prognózy po vyšších sazbách. To může však ve finále znamenat výraznější setrvačnost inflace a nižší schopnost snižovat sazby v roce 2023,“ míní Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance. K prvnímu poklesu sazeb podle něj dojde ve třetím čtvrtletí 2023.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!