Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Stavebnictví v září kleslo o 3,7 %, povolené stavby stouply na 41 miliard Kč

skypaper.cz, 8. listopadu 2022 (16:01)

Stavební produkce v Česku v září reálně meziročně klesla o 3,7 %, meziměsíčně byla nižší o 1,7 %. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 4,8 %, inženýrského stavitelství o 1,1 %. „V září se stavební produkce vrátila k meziměsíčnímu poklesu a klesla také meziročně. O něco lépe si vedlo inženýrské stavitelství, jehož srovnávací základna byla nižší. Pozemní stavby se potýkaly s vyšší základnou a vývoj brzdil segment menších firem,“ říká vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová,

Úřady v září vydaly 6768 stavebních povolení, meziročně o 9,9 % méně. „Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 41 miliard Kč a meziročně rostla o 16,2 %. Tento růst byl ovlivněn povolením velkých staveb dopravní infrastruktury. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu Kč a zohlednili cenový vývoj, dostaneme pokles o 5 %,“ líčí ředitel odboru statistiky ČSÚ Radek Matějka.

"Stavebnictví se bude dál potýkat s mimořádným růstem cen materiálů a energií. Proti většímu růstu stavebnictví půjde také zdražení hypoték kvůli skokovému zvýšení sazeb České národní banky. Alespoň trochu dobrou zprávou je to, že s ohledem na ekonomické zpomalení by stavební firmy mohly sehnat dříve téměř nedostupnou pracovní sílu. Hlavně díky povedenému začátku roku v roce 2022 stavebnictví poroste o 2 - 4 %. Příští rok bude podle nás u stavebnictví ve znamení poklesu," líčí analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 43,4 % a dosáhl 2510. Počet dokončených bytů vzrostl o 48,5 % a činil 3130. "V době zdražujících stavebních materiálů, drahých hypoték a nejistoty u kupujících bude řada developerů opatrná se zahajováním velkých projektů," míní Cihlář.

"V Praze se v září začalo stavět jen 62 nových bytů, což je zoufale málo. Od začátku roku se tak v hlavním městě začalo v rámci nové výstavby stavět jen 3753 nových bytů. Na konci roku se podobným tempem dostaneme na pětitisícovou hranici, což je stále jen polovina potřebného množství. Nejvíce nových bytů se letos staví ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ od začátku roku do konce září eviduje 5062. Těsně za Prahu se na třetím místě usídlil Jihomoravský kraj s 3732 zahájenými byty. Naopak poslední zůstává Karlovarský kraj, kde se zahájilo jen 586 nových bytů," vyčísluje generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 9,9 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 2,8 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 3,1 % a inženýrské stavitelství o 0,5 %.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!