Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Klára Dostálová: Stavební zákon, který ministr Bartoš předělal, bude dál brzdit výstavbu bytů

newstream.cz, 29. listopadu 2022 (16:01)

Neustále jsme se snažili o nějaký rozumný kompromis, říká o přípravě nového stavebního zákona bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ta ho začala připravovat v roce 2017, když se dostala do vlády. A nakonec ho dokončila a přinesla ke schválení. Jenže Babišovo hnutí ANO, za které Dostálová kopala a dál kope, prohrálo volby.

Na nový stavební zákon čekají stavitelé bytů jako na smilování. Podle toho současného jsou zcela v moci úřadů, které nedodržují termíny, žádný postih jim za to nehrozí, a v Česku se kvůli tomu nestaví byty.

Klára Dostálová chtěla rozdělit proces na dvě části. Územní řízení, tedy představu obcí o rozvoji jejich území, chtěla nechat na obcích. A stavební řízení chtěla nechat státu, úředníkům. Aby to, podle její představy, urychlilo výstavbu.

Jenže jejím nástupcem na ministerstvu se stal Pirát Ivan Bartoš. A ten celý proces schvalování stavebního zákona zastavil. A začal na něm kutit. Podle zdrojů newstream.cz se dostal do vleku Starostů. Ti pod tlakem silné lobby lokálních vládců prosazovali, aby si dohled nad výstavbou podrželi obce a města.

Nakonec vláda schválila návrh zákona, který ruší centralizaci, kterou zamýšlela Klára Dostálová. A ponechává pravomoci v rukou obcí a lokálních úředníků s takzvanou „přenesenou působností“. Bartoš asi podlehl tlaku. Ostatně, mluví se o něm jako o muži, který této agendě vlastně vůbec nerozumí.

Dostálová prohrála. Nejen volby, ale i boj o nový stavební zákon. Prohráli asi i stavebníci, ať už soukromníci, tak velké stavební či developerské společnosti. Možná prohrálo celé Česko, které není schopné vytvořit normy, podle kterých by se rychle a efektivně dalo stavět. Co na to říká Dostálová? Dozvíte se již zítra v podcastu Realitní Club na newstream.cz i všech podcastových platformách.

Více čtěte na www.newstream.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!